Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S cisárskou kožou na trh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Šťavnaté kúsky tmavého mäsa, z ktorých sa jemne parí. Na sebe majú poukladané chrumkavé, celkom tenké striešky, lesknú sa na slnku ako bronzové ozdoby starovekého brnenia. Podáva sa najrafinovanejšia pochúťka čínskej kuchyne: pekinská kačica.

S cisárskou kožou na trh Getty Images Pekinská kačka sa servíruje zásadne pred hosťom a kuchár či čašník musí mať na to zvláštny výcvik.

stará legenda hovorí, že táto aristokratická pochúťka vznikla priamo na cisárskom dvore. Príbeh je to takmer rozprávkový: cisár dal vyhlásiť súťaž. Kto mu navarí to najlepšie jedlo, stane sa jeho osobným kuchárom, čo v tých dobách znamenalo pomaly miesto ministra. So správou o kuchárskej súťaži sa rozbehli hlásnici po celej Číne a o niekoľko mesiacov sa na cisárskom dvore stretli všetci kuchári ríše. Varili tie najvyberanejšie delikatesy, no cisárovi zachutila len jedna: obzvlášť vypečená kožka z kačice. Víťaz získal miesto dvorného kuchára a z jeho kačice sa stalo jedlo vyhradené len pre obyvateľov zakázaného mesta. Toľko legenda. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite