Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

iPhone je s nami už 15 rokov. Čo bolo na začiatku?

.marian Jaslovský .lifestyle

Dňa 9. januára 2007 na veľtrhu/výstave CES predstavil Steve Jobs svetu prvý model iPhone, ktorý, ako to už produkty Apple vedia, zmenil svet mobilnej komunikácie.

iPhone je s nami už 15 rokov. Čo bolo na začiatku? TASR/Apple via AP

a ako to už v Apple býva zvykom, iPhone nepriniesol technológie, ktoré by boli kompletne novátorské – vývojári veľmi dobre vedeli, čo sa deje vo svete a nechali sa inšpirovať, pričom to „zabalili“ tak, aby slúžili ľuďom a nie technologickým geekom. Dizajn produktov vyvoláva wow efekt, emócie pri dotyku a operačný systém je priateľský a prístupný – nevraví „prosím ťa, skroť si ma“, ale priateľsky vám podáva ruku. Ďalším dôležitým bodom je technologický ekosystém Apple, ktorý poskytuje ďalšie benefity, a, samozrejme, spôsobuje závislosť.  

pred iPhonom

Historicky prvým smartfónom bol Simon Personal Communicator z roku 1992, ktorý na tú dobu impozantne spájal funkcionalitu telefónu a PDA (osobného digitálneho asistenta). Bol neskutočne drahý, ťažký a zraniteľný, predalo sa ho len 50-tisíc kusov, ale bol prvý. Aplikácie boli vstavané napevno, neexistoval žiaden obchod: zoznam úloh, kalendár, kalkulačka, plánovač stretnutí, elektronický skicár, svetový čas, klávesnice na vstupnej obrazovke, ručne písané poznámky a adresár. Na obrazovke sa písalo stylusom. Tu je viac informácií.

Pred iPhonom sa objavili aj zariadenia značky BlackBerry. V roku 1999 prišiel na svet personálny komunikátor BlackBerry 850, ktorý však nebol smartfónom, lebo vedel iba mailovať a obmedzene browsovať po webe. Skutočný smartfón prišiel na svet až v roku 2002, volal sa BlackBerry 5810 a umožňoval telefonáty, aj keď len cez externý headset. Plnohodnotné telefonáty boli možné až z prístrojov rady 6000 (od 2003). Spoločnosť si dlho udržiavala koncept tlačidlových smartfónov, ktorý vyhovoval mnohým manažérom. Pozri aj stránku o evolúcii BlackBerry.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite