Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Wasabi, štipľavý tieň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mnohí ho ochutnali, podaktorí si bez neho nevedia predstaviť svoj gastronomický život, no málokto z nich ho videl naživo. Dokonca ani tá zelená pasta, ktorá sa v našich končinách predáva pod jeho menom. Mnohí ho ochutnali, no nebolo to wasabi.

Wasabi, štipľavý tieň GETTY IMAGES Wasabi je vzácne aj pre samotných Japoncov. Na jeho spracovanie používajú špeciálne strúhadlo zo žraločej kože.

nech sa drahí čitatelia neľakajú, nebude nasledovať snobská tiráda o tom, ako má chutiť pravé wasabi a aké je dôležité si ho nakupovať, pretože to, skrátka, ani nie je možné. Pravé wasabi je totiž pomerne veľkou vzácnosťou aj pre samotných Japoncov. Uvzato si ho preto strážia a na vývoz ho púšťajú len v obmedzenom množstve, aby sa tak chránili pred hrôzostrašným scenárom Japonska bez tohto smaragdovozeleného chrenu, ktorý tak podmanivo vonia po machom vystlanom lese, ktorý práve zalial jarný dážď. Prečo je ho tak málo? 

Odpoveď je pomerne jednoduchá, veľmi ťažko sa pestuje v zajatí. Veď je to aj poriadna slobodomyseľná potvora, ktorá vie poriadne prevetrať dutiny, keď sa dostane k slovu. Na svoj rast však potrebuje veľmi špecifické podmienky, a tie sa nedajú dosiahnuť len tak. V Japonsku a dokonca aj v severnej Amerike existujú farmy, kde sa jeho pestovaním zaoberajú, no aj tak nedokážu nasýtiť dopyt. Pestovanie je to navyše nadmieru náročné, pretože wasabi dokáže rásť len vo veľmi chladných podmienkach – 8 až 20 stupňov, v premočenej pôde a v neustálom tieni. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite