Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orechy a karamel

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nechýbajú pri žiadnych sviatkoch, tobôž nie pri tých vianočných. Spomedzi zákuskov nevyhrávajú súťaže krásy, no pokiaľ ide o výskyt, nemajú v našich končinách konkurenciu. Sú všade. A nie je to len tým, že sa pripravujú veľmi ľahko. Grilážové rezy.

Orechy a karamel GETTY IMAGES Grilážové rezy patria medzi najkalorickejšie dezerty z ponuky sviatočných koláčikov. V podstate ide o čistý prepálený cukor obohatený o kvapku zahusteného mlieka.

vidíme ich, ako si spôsobne ležia, modernisticky naukladané jedna vedľa druhej, ako také praktické tehličky, sviatočné cukrovinkárske legové kocky. Jedna ako druhá, každá z nich s prísľubom toho istého zážitku. Najprv zuby prelomia c jemnú vrstvu čokolády, ak sú grilážky oblievané. Čiernohnedá koža pukne a rozprskne malé vločky čokolády do našich úst. To nás však nezastaví, ďalej sa prebárame najprv cez tenučkú oblátku, ktorá povolí a pustí nás do lepkavej, naťahujúcej sa hmoty, ktorá v sebe skrýva malé drobné kúsky vlašských alebo lieskových orechov. Hneď, ako sa táto granátovo-škoricová stvrdnutá láva dostane na náš jazyk, začne to kypieť. Najprv nás oblejú horké tóny akurátne pripraveného karamelu, vzápätí nám odsotí jazyk obrovská vlna cukru, ktorá sa akoby rovno z ústnej dutiny pustí do nášho krvného obehu. Zreničky sa rozšíria, krv v tepnách začína klokotať a mozog ide zrazu roztrhnúť od náporu novej energie. Po topení karamelu sa potom prihlásia o slovo orechové kúsky, tie zas zamávajú maslovou chuťou a prinútia nás chrúmať. Pri nich sa znova vraciame k horkej chuti, takej zaznávanej, no o to častejšej.

Grilážové rezy patria medzi najkalorickejšie dezerty z ponuky sviatočných koláčikov. Ak si odmyslíme orechy a oblátku, ide v podstate o čistý prepálený cukor obohatený o kvapku zahusteného mlieka. Odkiaľ pochádza tento šialený demolátor vyšportovaných postáv, tento zabijak pevnej vôle a uznávaný pokušiteľ? Komu prvému napadlo vložiť medzi viaceré poschodia oblátok túto donebavolajúcu plnku a ponúknuť ju nevinným a nič netušiacim ľuďom? Isto to musel byť samotný diabol, pretože nič návykovejšie ako griláž hádam neexistuje. Človek siahne po jednej a už je stratený, naveky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite