Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako rozprávka. Presnejšie, akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí, kde-tu na nás vyskočí prekvapenie. Celá čierno-červená, no pod povrchom ľahunké šľahačkové vnútro – volajú ju Schwarzwaldská torta, čiže torta z Čierneho lesa.

Akoby vypadla z rozprávky bratov Grimmovcov: plná nástrah a tajomných chutí PROFIMEDIA Schwarzwaldská torta kombinuje tri základné chute: sladkú, kyslú a horkú v dokonalej harmónii.

hneď na úvod treba povedať, že torta je síce pôvodom nemecká, no nepochádza z Čierneho lesa, ako by sa podľa jej vizáže, ale najmä názvu mohlo zdať. Dokonca ani rodokmeň nemá bohvieako dlhý, pochádza z dvadsiatych rokov dvadsiateho storočia. No za tú necelú stovku liet si vydobyla takú slávu, že sa radí medzi najznámejšie torty na svete a viacerí z nás si dokážu úplne presne vybaviť ten chuťový koncert, keď si z nej čo len kúsoček položia na jazyk. Je taká autentická, že ju spoznáte na kilometre. 

Kombinuje tri základné chute: sladkú, kyslú a horkú, no v takej osviežujúcej a dramatickej skladbe, že hneď po ochutnaní vám v hlave zaznie niečo ako Beethovenova deviata s nástupom Ódy na radosť. Najprv len zopár nesmelých výšľapov s troma prvými tónmi a zrazu bác: celý orchester aj so zborom na vás vyletí a vy pozeráte pred seba, bojíte sa nadýchnuť, či vám ten prievan nevybije rovno poistky. Mnohí hovoria, že za celým tým kúzlom stojí jednoduchý trik – alkohol.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite