Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koláčik pre Sisi. Celá Európa tomuto zázraku z rakúsko-uhorskej monarchie ležala pri nohách

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Poznáme ho vo viacerých variantoch, poväčšine v tom skromnejšom, poznačenom socialistickými cukrárňami a čudnými náhradami. No kedysi šlo o zákusok nevídaný, obdivovaný a veľmi často zle kopírovaný. Celá Európa tomuto zázraku z rakúsko-uhorskej monarchie ležala pri nohách: dobošová torta.

Koláčik pre Sisi. Celá Európa tomuto zázraku z rakúsko-uhorskej monarchie ležala pri nohách

mnohí sa teraz asi čudujú, čo už môže byť také prevratné na obyčajnom skladanom čokoládovom reze, ktorý v tých vykachličkovaných a očepčekovaných cukrárňach anno domini 1977 stál medzi krémešmi, punčovými rezmi, veterníkmi a špicmi, schol tam, takže sa na dezertnej vidličke často mrvil a chutil prinajmenšom ako čierny bratranec brúsneho papiera toho času na steroidoch.

Nuž, odpoveď je jednoduchá: svojou trvanlivosťou. Doboška totiž ako prvý zákusok svojej doby na rozdiel od iných nepotrebovala vynález, ktorý mal zmeniť celú kulinárčinu o zopár desiatok rokov neskôr – chladničku. Ostatné zákusky sa museli minúť najlepšie v deň prípravy, najmä ak išlo o torty plnené smotanovými krémami a šľahačkou. Aj keď sa cukrári snažili tieto torty a zákusky stabilizovať veľkým množstvom cukru, aj tak sa postupne zosúvali, chradli a nenávratne strácali eleganciu. Navyše je tu ešte jedna vec, ktorá doboške výrazne uľahčila kariéru: je to jej nezvyklo modernistická vizáž. Kde iné torty pripomínali krinolíny a utápali sa vo volánoch a čačkách, Dobosov rez šiel po pulze doby: bol prísny ako koľajnice.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite