Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Indická biela. Dnes si bez neho neporadí žiadna kuchyňa južnej Ázie

.jozef Koleják .lifestyle ..dobré jedlo

Všade naokolo hutné, ostré vône a prívetivé úsmevy. Na ťažkých bordových a tmavozelených obrusoch medené misy plné divotvorných omáčok, popri nich veľké kopy basmati ryže a chlebových placiek. V každej druhej z tých indických delikates sa kúpu malé utešené kocky. Panír.

Indická biela. Dnes si bez neho neporadí žiadna kuchyňa južnej Ázie Getty Images

kto ho v tých omamných omáčkach indickej kuchyne niekedy ochutnal, musel mu prepadnúť, nedá sa inak. Na prvý pohľad pôsobí nenápadne, ako taká pena, no keď sa doň človek poriadne oprie, roztlačí tú nadýchanú kocku o podnebie a nechá jej šťavy prejsť svojimi chuťovými receptormi, vdýchne jeho jemnú, mliečnu vôňu, okamžite zbystrí pozornosť.  

Mnohí si v indických reštauráciách objednávajú zásadne jahňacinu či kuracinu a na panír hľadia zvysoka. Mám si objednávať nejaký syr? Ten predsa môžem mať aj doma a vyprážaný! Nevedia, že práve mäsom prebíjajú niečo, čo sa dá vychutnať samostatne, v sprievode jemnej mliečnej vône, ktorá dokáže nádherne kráčať ruka v ruke s vyladenou omáčkou. Ak ste vegetarián, alebo si trúfate len na niečo ľahšie, či nebodaj ste oddaný fanúšik indických rozvoniavajúcich omáčok a  nepotrebujete si ich jemnú pieseň prekryť hurónskym trúbením mäsa, panír je tá najkrajšia voľba. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite