Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gaštankovia. Nikto nevie, kde sa vzali a ako vznikli

.jozef Koleják .lifestyle ..dobré jedlo

Sú tu fašiangy, sezóna karnevalov a plesov. Zatiaľ čo tentoraz má masku doma naozaj každý a chodí si s ňou po vonku ako v Benátkach, benátsky karneval si budeme môcť pozrieť možno až o rok. Ostáva nám spraviť si ho doma. Castagnole.

Gaštankovia. Nikto nevie, kde sa vzali a ako vznikli  GETTY IMAGAES Castagnole sa spolu s ostatnými kysnutými sladkosťami, ako sú fritelle či galani, stali synonymom talianskej plesovej sezóny.

gaštančeky, tak sa volajú tieto malé vyprážané šišky, ktoré sú pravidelnou súčasťou fašiangov v oblasti Benátsko, Emilia Romagna či Lazio. Nikto nevie, kde sa vzali, ako vznikli, čo za náhoda to bola, no svoju najväčšiu slávu začali písať niekedy v sedemnástom storočí, keď sa vykotúľali medzi pospolitý ľud, ktorý sa rozgurážený vyvalil do ulíc osláviť skracovanie nocí po Troch kráľoch. 

Vždy je to tak, po advente nabitom posvätným tichom, nekonečných rorátoch a nakoniec presvätých troch dňoch plných všakovakých kresťanských povinností sa konečne človek môže trošku odviazať a predviesť svetu svoju divokejšiu stránku. Ľudia sa zvykli prezliekať za všakovaké pohanské príšery, žiadostivé kreatúry zvádzajúce nedotklivé panny, pod maskou ktorých sa buď skrývali roztopašné susedky alebo hoci aj fúzatý chlap. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite