Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vanilkové rožky. To najkrajšie, čo nám po sebe v gastronómii zanechala habsburská monarchia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci ich poznáme, bez nich akoby neboli Vianoce. Keď sa pečú, už na priedomí či vo výťahu rozoznávame ich orechovú vôňu a cítime, ako sa budú lámať a zanechávať na prstoch jemný cukrový poprašok. Najobľúbenejšie vianočné pečivo v našom regióne: vanilkové rožky.

Vanilkové rožky. To najkrajšie, čo nám po sebe v gastronómii zanechala habsburská monarchia Getty Images Ked už gazdinky vanilkové rožky napečú, musia ich ochrániť pre nájazdmi rozvášnených vianočných labužníkov.

všetci vieme, aké je to s nimi ťažké, všetci sme si to odžili. Napríklad tie nervy pri pečení: keď sa v rúre zrazu roztečú na placky a v tento nádherný adventný čas zrazu svištia sviatočným vzduchom také írečité nadávky a bohovanie, ktoré sa dá porovnať len s tým, keď sa rodinnej pekárke roztrhne krehké cesto pri príprave jablčného pité alebo ťahané cesto na štrúdľu. A tak ako tie cestá, aj roztečené vanilkové chúdence letia vzduchom cez otvorené okno rovno na dvor. Ale ani po zdarnom upečení sa strasti s vanilkovými rožkami nekončia. Pretože pred gazdinou stojí úloha ešte zložitejšia a v podstate neuskutočniteľná: ako vanilkové rožky uchrániť pred nájazdmi rozvášnených vianočných labužníkov? Kam ich schovať, aby ich nenašli a na jedno posedenie neschrúmali? 

Neľahká, priam sizyfovská úloha, pretože, ako dobre vieme, vanilkové rožky sa práve kvôli tomu robia v domácnostiach niekedy aj na trikrát. Niektoré zúfalé pekárky sa snažia svoje rodinné osadenstvo s rožkárskou závislosťou ten tretí raz obalamutiť tak, že ich vypekajú až priamo na Štedrý deň. No márna sláva, aj tak nevydržia na apartných krištáľových dezertných misách dlhšie ako jeden sviatok, všetko schrúmu domáci ešte pri vybaľovaní darčekov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite