Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koho omrzeli klasické a mastné zemiakové čipsy, nech si vytvorí zdravé z rias nori

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

U nás ich vnímame ako exotickú pochutinu – nevyhnutnú súčasť ázijských polievok, tmavozelený kabátik pestrofarebných maki v suši setoch či ako hlavnú ingredienciu obľúbeného šalátu, ktorý sa k nim podáva. No sú krajiny, kde sú dennodenne na tanieri – morské riasy.

Koho omrzeli klasické a mastné zemiakové čipsy, nech si vytvorí zdravé z rias nori Getty Images

v japonskej kuchyni sa podľa záznamov riasy vyskytujú už dvetisíc rokov a v ôsmom storočí nášho letopočtu poznajú a pravidelne konzumujú Japonci až šesť druhov. No nie je to len Japonsko, ktoré prepadlo zvláštnej vášni kosiť morské polia a vynášať na hladinu dlhé lesklé pásy či kučeravé hlavy morských rias, aby potom skončili buď ako potrava, alebo aspoň liek. 

Niektorí bádatelia tvrdia, že Číňania ich dokonca používali skôr, zhruba tritisíc rokov pred naším letopočtom. No jedno je isté – 600 rokov pred naším letopočtom si tam morské riasy dokázali vytvoriť takú silnú pozíciu, že sa dokonca podávali ako hlavný chod na uctenie si kráľovskej návštevy. 

Možno si niektorí myslia, že morské riasy sú výhradne ázijská záležitosť, no ani my v Európe sme sa nenechali zahanbiť a takisto sme načierali do hlbín alebo chodili zbierať na kamenisté pobrežia čudné, soľou nasiaknuté rastliny, ktorým napríklad starovekí Gréci kŕmili dobytok. Istý druh červenej riasy bol v tých dobách dokonca vyhľadávaným farbivom látok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite