Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odkiaľ k nám dorazil španielsky vtáčik

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malý socialistický človek kráča s hranatou taškou do školy. Keď ho budova zhltne, podíde k svojej skrinke s prezuvkami pri školskej jedálni a začuje povedomý buchot. Tety kuchárky naklepávajú mäso. To môže znamenať len dve veci: buď sa robí rezeň alebo... španielsky vtáčik.

Odkiaľ k nám dorazil španielsky vtáčik PROFIMEDIA V španielskej Cordobe hovädzím či teľacím závitkom duseným vo vlastnej šťave hovoria niños envueltos, čiže zavinuté detičky – batoľatá.

posledný menovaný spadá pod jedlá, o ktorých  sa hovorí, že v krajine či meste, po kom sú pomenované, v živote o nich nič nepočuli. Ako napríklad v Segedíne o segedínskom guláši.  Nie je to celkom tak, pretože aj o našom segedíne v Segede vedia, rovnako ako Španieli si s veľkým gustom dokážu pochutnať na svojich španielskych vtáčikoch. Ibaže im tak nehovoria.

V Segedíne si pochutnajú na kyslej kapuste so smotanou v Sekelygulyasi a napríklad v Cordobe hovädzím, či presnejšie teľacím závitkom duseným vo vlastnej šťave zas hovoria niños envueltos, čiže zavinuté detičky – batoľatá. 

 Zatiaľ čo však o segedínskom guláši nemôžeme tvrdiť, že zo Segedínu pochádza, o španielskych vtáčikoch to môžeme tvrdiť bezo sporu. Segedínsky guláš podľa všetkého vznikol v jednej z budapeštianskych krčiem a my ho tak voláme preto, lebo najlepšia voňavá mletá paprika sa na Slovensko dovážala zo Segedínu. Španielske vtáčiky voláme španielske preto, lebo k nám naozaj zo Španielska pricestovali.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite