Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínska lyžica menom bok choy

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Čoraz častejšie ju vídať v ponuke našich obchodov. Patrí medzi zeleninu, ktorej sa najlepšie darí v chladných mesiacoch, a tak počas nich spestruje na vitamíny chudobnejšie misky po celej Ázii. Slovenské meno ešte nedostala, voláme ju teda po čínsky – bok choy.

Čínska lyžica menom bok choy PROFIMEDIA Bok choy patrí medzi najstaršie kultivované zeleniny na svete.

s tými menami je to, samozrejme, zložitejšie. Čo obchod, to iný názov. Niekto na ňu píše pak choy, niekto bak choy, ale aj pok choy. Všetky sú vraj správne, lebo ide o fonetický prepis názvov tejto rastlinky naprieč čínskymi provinciami. Vždy to však v preklade znamená biela zelenina. 

U nás sa jej začína nesmelo hovoriť pekinská kapusta, nevedno prečo, a keby sa to dozvedeli v Šanghaji, možno by sa aj pekne naštvali, lebo práve odtiaľ pochádza jej jemnejší, zelenší a na Západe najznámejší kultivar. Zrejme sme ju popekinšteli v snahe ju aspoň dajako odlíšiť od notoricky známej, vysokej a kučeravej čínskej kapusty, ktorá je oproti bok choy síce väčšia, košatejšia, no povedzme si rovno, chuťovo menej výrazná.

Bok choy patrí medzi najstaršie kultivované zeleniny na svete. Prvé dôkazy o jej pestovaní máme z obdobia pred 6 000 rokmi. Usilovní poľnohospodári v údolí Žltej rieky začali hojne pestovať malú, zato zaujímavú zeleninu s výraznou horčicovou chuťou. Všetkým tak zachutila, že sa počas tisícročí pomaly, no neúnavne prebojovala na popredné priečky zelených príloh v jedlách ďalekej Ázie. 

„Dodnes medzi najlahodnejšie kimči patria nakladané biele hlúbiky bok choy.“

Dnes patrí medzi jednu z najdôležitejších zelenín na tomto kontinente. V čom je iná? Okrem lahodnej, jemne korenistej chuti jednoznačne konvenuje svojím utešeným tvarom. Je to totiž kapusta, ktorá nevytvára hlavičku, pôsobí skôr ako zvláštna abstraktná soška zložená z poohýbaných častí, ktoré sú, oku lahodiac, do seba zakliesnené. Keď ju rozoberieme na listy, pripomínajú tvar porcelánovej lyžičky, s akou sa v Číne a iných východoázijských krajinách jedia polievky. 

Najviac v tejto podobe vyniká práve šanghajský kultivar, ktorý je drobnejší a stonková časť je výrazne väčšia od tej zelenej. Hovorí sa mu tam preto aj lyžičková kapusta. Klasické bok choy je trochu väčšie a gurmáni ho považujú za väčšiu lahôdku vďaka iskrivo bielej stonke, ktorá je, na rozdiel od tej šanghajskej, podmanivo chrumkavá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite