Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo ide Jančo do parlamentu?

.marek Boka .lifestyle .hlas východu

Zemplínčan Ján Cenkner je bežný malý poľnohospodár, ktorý v ťažkých podmienkach obrába 50 hektárov pôdy pri Michalovciach.

v strede dediny medzi domami sa tiesni jeho hospodársky dvor. Sliepky, zajace, prasnica s prasiatkami, koník a kravičky. Pomáha mu manželka a dve malé dcéry. S hrdosťou mi vraví, že dcéry už vedia samy pomôcť pri pôrodoch prasníc či iných zvierat. Hrdo a poctivo platí dane a odvody. Na rozdiel od oligarchov či schránkových eseročiek si nedovolí nezaplatiť za niečo, čo si objednal. Vinou vysokých odvodov si nemôže dovoliť zamestnancov. Na vlastné oči raz videl, ako mlátia farmára zločinecké skupiny pri záchrane jeho úrody. Polícia sa len prizerala, zasiahla, až keď Jančo začal úplne neznámeho farmára brániť. Zúčastnil sa na všetkých poľnohospodárskych protestoch. So svojím staručkým traktorom sa vybral s ďalšími farmármi až do Bratislavy. Na kopci Dargov sa zapiekol motor a musel stroj odstaviť. Bez váhania preskočil do ďalšieho idúceho stroja. Aj ten potom skončil – na Soroške. Vybehal, vytelefonoval odtiahnutie cudzieho stroja do servisu. A zase dobehol kolónu farmárov. Jančo desaťročie bojuje za Zemplín, jeden či dva zničené traktory ho nezastavia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite