Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sladký koreň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mnohí kuchári a gurmáni majú plné ústa sezónnosti. Pozrime sa teda po našej postati: všade naokolo len sneh a volebné bilbordy. Gastronaut začiatočník môže mať oprávnenú obavu, čo si má lokálne a sezónne položiť na tanier. Odpoveď je jednoduchá: paštrnák!

Sladký koreň PROFIMEDIA Paštrnák je kráľom zimnej sezóny. Môže byť na hriadkach aj počas tohto ročného obdobia a máte ho vždy čerstvý.

kedysi absolútna megastar, hviezda prvej veľkosti, pred ktorým sa pokorne skláňali gaštany či mandle – základné suroviny stredoveku a renesancie. Ľudia si bez neho nedokázali predstaviť jedinú domácnosť, varili z neho a s jeho pomocou takmer všetko. O kvalite paštrnáka sa v staroveku až po novovek pri jedle viedli dlhé, vyčerpávajúce tovaroznalecké dišputy v jednoduchých chatrčiach aj na tých najvyberanejších dvoroch. Nebolo jedno políčko či obrovská kráľovská záhrada, kde by paštrnák netrónil a nemal vyhradenú oproti dnešku ohromujúcu časť.

Absolútne najväčším a najvernejším fanúšikom tohto jemného, slonovinovobieleho koreňa nebol nik iný ako rímsky cisár Tiberius. Ten bol dokonca v jeho konzumácii taký vyberavý, že sa nespoľahol na majstrovstvo miestnych záhradníkov, ale nechal si ho dovážať z miesta, ktorému dnes hovoríme Francúzsko. Germánov dokonca prinútil, aby mu dane vyplácali divým paštrnákom rastúcim pri Rýne aj s rizikom, že si ho tam občas, určite strašnou náhodou, pomýlia s bolehlavom, ktorý sa na paštrnák podobá a preslávil sa ako ten, čo otrávil Sokrata. Divý koreň od Germánov totiž chutil najsladšie. A tu sa dostávame k miestu, kde je pes zakopaný: k odpovedi na pálčivú otázku, prečo to všetkých k tomuto zamatovému koreňu tak tiahlo. Odpoveď je jednoduchá a nie, netýka sa v prvom slede sexu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite