Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stromček v kvetináči Vianoce prežije, treba ho však pripraviť

.kristína Braxatorová .lifestyle

Do slovenských domácností sa dostávajú väčšinou stromčeky dovezené z krajín ako Dánsko alebo Nemecko. Alternatívou môžu byť jedličky či smreky vypestované na Slovensku alebo živé stromčeky v kvetináčoch.

Stromček v kvetináči Vianoce prežije, treba ho však pripraviť zdroj: usnplash

pestovateľ Jozef Gaduš z Levoče zasadil prvé stromčeky na svojej plantáži v roku 1993, predávať ich začal na začiatku milénia. V priemere totiž trvá okolo sedem rokov, kým stromček vytnú a poslúži ako ozdoba počas Vianoc. 

Jeho stromčeky sa už dostali do rôznych kútov Slovenska. Do domácností sa predávali v Košiciach, Lučenci či Námestove. Najpopulárnejšiu jedličku pestuje v troch druhoch, ponúka však aj smrek či borovicu.

„Ľudia chcú väčšinou jedličku, ale takmer každý, kto príde a vyskúša smrek pichľavý, tak sa k nemu vždy vracia.“ hovorí Gaduš.  

Nápad na predaj stromčekov mu prišiel na um pri hľadaní vianočného stromčeka pre seba. Už o rok neskôr na svojom pozemku zasadil prvé borovice. Časom sa naučil, aké stromčeky sadiť, aby boli dostatočne súmerné a vhodné na predaj. 

Pred hypermarketmi po celom Slovensku sa najčastejšie predávajú stromčeky z Dánska či Nemecka. Tie však prešli dlhú cestu a nie sú také čerstvé, ako stromčeky zo Slovenska.Diana Černáková/SITAPred hypermarketmi po celom Slovensku sa najčastejšie predávajú stromčeky z Dánska či Nemecka. Tie však prešli dlhú cestu a nie sú také čerstvé, ako stromčeky zo Slovenska.

Aktuálne pestuje len toľko stromčekov, koľko dokáže predať. Z ponúkaných druhov vydrží najdlhšie smrek, okrem toho aj prenikavo vonia. 

Téza o tom, že živý stromček nie je eko, je mylná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite