Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod stromček stromček

.elena Akácsová .lifestyle .anketa

Všetci si pod stromček želáme svetový mier, čistú planétu, spravodlivosť a opozíciu, čo porazí Fica. To sa však nevylučuje s inými našimi vianočnými želaniami a tipmi na darčeky. S mnohými sa to vyslovene harmonicky spája!

Pod stromček stromček PRESSFOTO ETHANASHE.COM Hitom je infúzovanie alkoholu príchuťami. Napríklad vo fľaške Alkemista, ktorá krásne vynikne vo vašom bare.

niekedy stačí vysloviť želanie a začnú sa diať veci. Napríklad minulý rok na tomto mieste náš kolega Anton Vydra napísal, že by si pod stromček želal galériu v obývačke. Rok sa s rokom zišiel a prázdna biela stena v jeho obývačke je zaplnená. Netvrdíme, že ju ovešal len obrazmi, čo našiel pod stromčekom, ale keď už to želanie zavislo vo vzduchu, tak sa začalo konečne realizovať. S nádejou, že pomôžeme aj ďalším, aby sa im ich sny vyplnili, sme opäť oslovili zaujímavých ľudí, aby sa nám zverili so svojimi vianočnými želaniami. Možno inšpirujú aj vás. 

strom a čistá planéta

Úplne prvá, takmer obratom, na našu anketu zareagovala filmárka Tereza Nvotová vetou „Nenapadá mi lepší darček, než dostať stromček pod stromček.“ Na mysli mala dlhoročnú akciu Lesoochranárskeho združenia Vlk, kde symbolickou kúpou stromu za 50 eur zachraňuje jeho nový „vlastník“ celý les. Viac na wolf.sk. Po dobre vykonanej záchrane prírody sa do nej môžeme vybrať na výlet. Speváčka Sima Martausová si chce dopriať „zimný výstup s horským vodcom na Gerlach alebo skialpový výstup na nejaký nedostupný kopec“. Záujemcom o podobný zážitok odporúča stránku Spolku horských vodcov Vysoké Tatry tatraguide.sk. Za 120 eur na osobu získame okrem certifikovaného vodcu aj prednášku, túru v teréne s praktickými ukážkami a poistenie na zásah horskej služby.  

Keď už sme začali tými darmi, ktoré ak nie rovno zachraňujú našu planétu, tak aspoň dávajú dobrý pocit, že vlastným pričinením oddialime jej koniec, tak pridávame ešte tip na vermikompostér od nášho spolupracovníka chemika Vlada Marka pre hravých ekológov: „My to doma voláme dážďovkárium. Je to sústava nádob, v ktorej žijú kalifornské dážďovky. Tie žerú všetok možný rastlinný odpad z domácnosti (aj vaječné škrupiny a papier) a robia z toho kvalitný humus. Je to ekologické a človek sa s nimi sem-tam môže aj porozprávať.“ Ak chcete medzinárodnými porotami ocenený dizajnový kúsok, potom sa pozrite na Urbalive od českej firmy Plastia.  

Uvedomený ochranca Zeme by si iste na seba nedal nič z pravej zvieracej kožušiny, a tak aj jeden z módnych hitov tejto sezóny – ušianka alebo baranica – musí byť z plyšu. Etickú ušianku divokých farieb predáva napríklad House of Fluff za etických 125 dolárov, ale my sme našli niečo oveľa ekologickejšie. Armádne výpredaje ponúkajú originálnu baranicu Československej ľudovej armády, ktorá sa používala od päťdesiatych rokov. Je to dlho skladovaný a nepoužívaný výrobok, kožušina je zo 100-percentného polyakrylu. Rok výroby nie je známy a odznak ČSLA na čele nie je súčasťou výrobku za pekných 9,90 eura. Ešte lacnejšie a ekologickejšie sa dajú na internete zohnať tieto vojenské baranice obnosené.

Dva tipy na lokálnu módu pridáva aj naša spolupracovníčka, konzultantka Mirka Gúčiková: „Úplne najviac by som chcela batoh alebo kabelku z materiálu SnapPap – zmes papiera a látky. Vyzerá ako z kože, je ľahký ako papier a zároveň pevný, dokonca sa môže prať aj žehliť. Hlavne je nepremokavý, recyklovateľný a veľmi pekný. Ide o lokálnu výrobkyňu Jamikaa, ktorá predáva cez Sashe. Tento rok som prepadla barefoot topánkam a kúpila si celoročné od slovenskej značky be lenka. Teraz majú v ponuke aj parádne vyteplené verzie na zimu!“

kto sa hrá, nerobí zle

Aj svetový mier si nepochybne želajú všetci naši respondenti, ale ruku k mierovému dielu priložia najmä tí, ktorí nezabudli, že „kto se hrá, nezlobí“. A tak dávame najprv slovo najväčšiemu hračičkárovi spomedzi našich spolupracovníkov, popkultúrnemu guruovi Jurovi Malíčkovi: „Dúfam, (aj keď som teda nenechal nič na náhodu), že Ježiško mi prinesie Lego Originals, set číslo 853967, čo je vlastne 20 centimetrov vysoká Lego minifigúrka vyrezaná z dubového dreva, akurát teda ručičky má plastové. Je to zväčšenina klasickej Lego minifigúrky v mierke jeden ku piatim, akože táto drevená je päťnásobne väčšia. A k tomu sú súčasťou setu konvenčné dieliky, 29 kusov, z ktorých sa stavajú doplnky, aby tá obria minifigúrka mala čo držať v plastových rúčkach. A je tam brožúra o histórii minifigúrok, ktoré sú súčasťou Lega od roku 1978.“    

Pomalý hrniec, rýchly infuzér, ekologická armádna baranica či DNA test pre psa z útulku?

Zatiaľ čo hudobník Richard Vávra alias Archívny Chlapec túži po videohre Luigi‘s Mansion 3, u Mirky Gúčikovej fičia spoločenské hry. „Z toho, čo sme tento rok vyskúšali, by som odporučila Kingdomino od MINDOK. Logická hra s atraktívnym vizuálnym vyhotovením je zrozumiteľná a lákavá aj pre deti, ktoré si na nej precvičia sčítavanie a násobenie. Stačí na ňu aj 15 minút, tak si stihneme zahrať aj v pracovný deň.“

Baláž a Hubinák z Rádia_FM majú dve hudobno-hračičkové želania. Paľo Hubinák by chcel pre svoje deti modulárne syntetizátory Behringer Crave: „Je to také pokročilejšie lego a navyše to hrá! Doteraz mi deti kazili moje nástroje, tak budú mať svoj.“ Možno im ho teraz bude kaziť na oplátku. Na druhej strane synťák/sampler/sequencer/FMrádio Teenage Engineering OP-1, ktorý by chcel Daniel Baláž, síce vyzerá ako pekná detská hračka, je to však nástroj pre dospelých a je podľa neho „stále rovnako dobrý a drahší než kedykoľvek predtým“. Keď už sa Daniel zamyslel nad darčekmi, ešte dodal, že niekto musí byť aj za prízemného materialistu, čiže ešte by si želal toto: „Akýkoľvek vkusný vinyl a novembrovú edíciu „keciek“ Puma RS-X Blade Runner (lebo november 2019 je mesiac, v ktorom sa odohráva prvý Blade Runner.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite