Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Albíni medzi rastlinami. Sú škvrnité, geneticky rozdielne a čoraz vyhľadávanejšie

.lenka Márföldy .noro Zlámal .lifestyle

Počuli ste už o bielej monstere? V poslednej dobe sa dostala do wishlistu každého správneho “plant lovera”.

Albíni medzi rastlinami. Sú škvrnité, geneticky rozdielne a čoraz vyhľadávanejšie BotanicalLab

záujem mnohých pestovateľov sa postupne presúva od kvitnúcich izbových rastlín typu orchidey alebo bromélia, k izbovkám netradičných tvarov. Ľudí tiež lákajú vzorované listy. Do popredia sa v tejto kategórii právom dostali pestré, panašované izbové rastliny - tj. rastliny s dvoj- alebo viacfarebnou škvrnitosťou ich zelených častí.

čo je to panašovanie?

Panašovanie (angl. variegation) je pojem, ktorý sa vo svete rastlín používa pomerne voľne. V podstate sa dá takto nazvať každá rastlina, ktorá má viac farieb. Slovo „variegatný“ pochádza z latinského slova “varietas”, čo znamená „pestrosť/ rozdieľnosť". 

Okrem monstery, s jej typickými bielymi škvrnami, existuje u mnohých rastlín niekoľko odlišných foriem panašovania, ktoré sa nemusia vizuálne líšiť, ale sú rozdielneho pôvodu. Najčastejšie je táto "krásna choroba" spôsobená javom, ktorý sa odborne nazýva chimérizmus. 

V gréckej mytológii bola Chiméra ohavnou dcérou stohlavého obra Tyfóna a hadej ženy Echidny. Patrila k obľúbeným antickým príšerám - hlava leva, telo divej kozy, chvost draka. Teda stvorenie poskladané vlastne z "geneticky rozdielnych" častí niekoľkých rôznych organizmov. Obluda nesympatická, človeku nebezpečná, či dokonca mätúca jeho vedomie. Niet divu, že jej meno v novodobom slovníku pretrvalo ako označenie vidín, preludov a rôznych klamných predstáv.

BotanicalLab

Chimérizmus u rastlín je najbežnejším typom panašovania a je spôsobený práve genetickou mutáciou. Tú spôsobujú zmeny v raste vyvolané napríklad prerastaním geneticky rôznych tkanív rastliny, napadnutím vírusmi, mutagénnym žiarením alebo inými vplyvmi. 

Výsledkom je, že časť tkaniva rastliny potom napríklad nie je schopná tvoriť chlorofyl a vytvorí na rastline biele škvrny. Takéto dvojfarebné rastliny bývajú označované ako chiméry, čo zjednodušene znamená, že sa rastlina skladá zo zmesi buniek s odlišnou genetickou výbavou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite