Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vražda v malej dedinke

.juraj Brecko .lifestyle .hlas východu

Kysta je malá a pokojná obec (387 obyvateľov). Tunajší pamätníci si ani nespomínajú na žiadnu vraždu, ale v nedeľu 28. júla 2019 tam 34-ročný Daniel sekerou zabil svojho strýka. To však bolo len vyústenie jedného príbehu.

starostka obce Helena Borčíková tento príbeh posledné roky prežívala. Snažila sa Danielovi pomôcť. Vyrastal v ťažkých rodinných podmienkach, obaja rodičia mu zomreli.  Diagnostikovali mu paranoidnú schizofréniu, na základe toho mu od 1.4. 2013 priznali invaliditu. Miera schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť bola určená na 60 %. Nebol mu však podľa zákona priznaný invalidný dôchodok. Starostka ho zamestnala v rámci aktivačnej činnosti a menších obecných služieb. Jeho príjem však bol len 120 eur. Takže stále riešil nedostatok peňazí a veľmi ho to frustrovalo. Starostka sa obávala, že v kombinácii s jeho psychickou chorobou je to veľmi nebezpečná vec. Snažila sa mu invalidný dôchodok všemožne vybaviť.

Najprv riešila problém s pobočkou Sociálnej poisťovne. Následne písomne 6.10.2015 oslovila ministerstvo práce. V liste okrem iného uviedla: „ Podľa priloženého rozhodnutia na základe zákonov a paragrafov mu invalidný dôchodok nepatrí, no pýtam sa, na základe akých zákonov je tento človek odsúdený na zánik? Chcem podotknúť, že diagnóza tohto mladíka, paranoidná schizofrénia, je dosť závažný problém nielen pre menovaného, ale aj pre jeho celé okolie.“ Ministerstvo odpovedalo 14. 10. 2015: Uviedlo, že invalidný dôchodok Danielovi nepatrí, lebo nemá potrebný počet rokov dôchodkového poistenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite