Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mozaiková lady

.milan Kolcun .lifestyle .hlas východu

Výrok „na východe nič nie je“ nielenže zľudovel, ale stal sa vtipnou negačnou pointou konverzácií o všetkom, čo na východe stojí za videnie či navštívenie. 

lepšiu kampaň na náš región, takú, ktorá podnecuje spontánne hľadanie a prezentovanie jeho unikátov a prvenstiev, by sme si ťažko zaplatili. A tak i ja, vyprovokovaný, pridávam ďalšie východniarske prvenstvo.

Košice môžeme pokojne nazvať hlavným mestom mozaík. Máme ich tu (azda) najviac na Slovensku. Ak zrátame tie na stenách budov aj v ich vnútri, dostaneme sa takmer k číslu 60. Sú pestrofarebné a stoja za pohľad, a to nielen povrchný. Ako to u mozaík býva, pozostávajú z farebných, v našom prípade aj lesklých, glazovaných kamienkov. Väčšina z nich je dielom manželov Ondrušovcov, ktorí bývali v Košiciach v rodinnom dome na Národnej triede 14, kde aj väčšinu diel vyrobili.

Výtvarníčka Herta Ondrušová však nebola spätá iba s Košicami. Bola rodená Viktorínová a narodila sa vo Vítkoviciach, ktoré sú už súčasťou Ostravy. Bola Nemka. Jej nemecký prapradedko Wilhelm Horn bol maliarom a slávnym priekopníkom fotografovania. Medzi vojnami študovala v Brne na nemeckej umeleckej vysokej škole a pokračovala štúdiami vo Vroclavi a v Prahe. Tam sa stretla aj so svetoznámym rakúskym maliarom Oskarom Kokoschkom a nadchla sa aj pre kubizmus. V Košiciach prežila posledných 50 rokov života.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite