Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za minimálnu mzdu!

.juraj Brecko .ekonomika .hlas východu

V posledných rokoch sa zrýchlil rast minimálnej mzdy. Pravicové kruhy ten rast často z viacerých strán kritizujú a považujú to za populizmus. Je tu však jeden rozmer, o ktorom sa nehovorí, ale ktorý hrá v prospech zvyšovania minimálnej mzdy. 

na Zemplíne je to teraz tak, že  robotník, ktorý vykonáva odbornejšiu prácu, má za cieľ zarobiť v čistom okolo 1 000 eur. Aby sa to splnilo, pri legálnom postupe musí byť jeho hrubá mzda 1 337 eur. Cena práce –  t. j. celkové mzdové náklady zamestnávateľa na zamestnanca – je v takom prípade 1 807 eur.  Čiže ak má legálne kvalifikovaný robotník zarobiť v čistom 1 000 eur, firma na neho musí vynaložiť 1 807 eur. 

Lenže deje sa to často úplne inak. Firma dá oficiálne robotníkovi len minimálnu mzdu. V hrubom je to 520 eur, v čistom 430 eur. Na účet príde robotníkovi 430 eur. A potom v obálke dostane 570 eur.  Celkovo tak robotník dostane požadovaných 1 000 eur. Ale firma na neho vynaloží len 1 273 eur. Z toho 703 eur je cena práce pri minimálnej mzde a 570 eur je „obálková“ časť výplaty. Koľko tak ušetrí firma? Pri legálnom riešení by na zamestnanca vynaložila 1 807 eur, pri pololegálnom je to len 1 273 eur. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite