Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bojí sa ísť vaše dieťa do školy? Nemusí to byť len nechuťou učiť sa

.michal Oláh .lifestyle

S nedávnym štartom nového školského roku sa začala nedeľná „depka“ nielen žiakom, ale aj mnohým rodičom a učiteľom. Ako bojovať so strachom a úzkosťou, ktoré prežíva nejedno dieťa pri ceste do školy?

Bojí sa ísť vaše dieťa do školy? Nemusí to byť len nechuťou učiť sa SITA/Martin Havran

po dvoch mesiacoch „anarchie" si mnohí rodičia ťažko zvykajú na opätovné spustenie kolotoča ranného vstávania, zhonu, cestovania do školy a na krúžky či večerného naháňania ratolestí do postele. 

Pre nejedno dieťa naopak začiatok školského roku znamená nástup strachu až úzkosti, ktoré nevyprchajú ani po týždňoch „zabehnutia sa“. Čo tento strach spôsobuje, aké má prejavy a ako naň správne reagovať? 

strach

Detská psychologička a spoluzakladateľka združenia Moje šťastné dieťa Martina Šandor považuje za najvypuklejšie problémy školopovinných detí negatívne informácie o škole „musíš sa učiť, nebudeš mat čas na hru, budeš musieť počúvať a podávať výkon, za ktorý ťa budú hodnotiť a neželaj si ma, ak budeš mať „prasiatko“ a podobne. To môže byt spúšťačom aj udržiavačom strachu zo školy. Určitá miera obavy je normálna inštinktívna reakcia na novú situáciu či záťaž, ktorú spravidla dokáže dieťa i rodič presne identifikovať a zvládnuť.

U menších detí býva takéto prežívanie po nástupe do školy vyvolané najčastejšie strachom z odlúčenia od rodičov, typickým pri závislých vzťahoch, keď napr. mama nechce povoliť dieťaťu primeranú mieru voľnosti. U starších je to najmä obava zo školského prostredia, staronových učiteľov a kolektívu. Každé dieťa je inak senzitívne a aj medzi súrodencami podobného veku môžu byť pocity súvisiace so školskými povinnosťami diametrálne odlišné. Bežne prežívaný strach nie je pre dieťa škodlivý, istá miera tréningu frustračnej tolerancie je dokonca prospešná.

„Dôvodov strachu môže byť nespočetne veľa: šikana, nezvládnutá školská záťaž, konflikty s učiteľom a mnoho iných. “

Je nevyhnutné pritom rozlíšiť, nakoľko je strach dieťaťa opodstatnený a nakoľko iracionálny. Najmä menšie deti môžu po nástupe do prvého ročníka zažiť prvýkrát odlúčenie od rodičov, ak pred tým nenavštevovali materskú školu a nie sú zvyknuté na kolektív rovesníkov či inú autoritu ako rodiča. Starší žiaci už majú skúsenosť so školou, ktorá môže byť príčinou opodstatneného strachu prerastajúceho do fóbie. Dôvodov môže byť nespočetne veľa: šikana, nezvládnutá školská záťaž, konflikty s učiteľom a mnoho iných. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite