Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odkaz Jána Lazoríka

.andrea Kušnírová .lifestyle .hlas východu

Takto v auguste pred štyrmi rokmi zomrel Ján Lazorík, významný východoslovenský etnológ, národopisec a folklorista. Bez preháňania a zbytočného pátosu sa dá vyhlásiť, že nikto neurobil pre regionálnu kultúru Šariša toľko, čo on.

v zúfalej snahe zachytiť a uchovať miznúce prejavy ľudovej kultúry pre ďalšie generácie cestoval krížom-krážom po Šariši a horlivo fotografoval, zbieral a nahrával. Jeho zbierky obsahujú všetko od krojov a pracovných nástrojov cez fotografie ľudovej architektúry až po nahrávky rozprávok a piesní. Predstavujú tak súčasť kultúrneho dedičstva regiónu a zároveň sú akousi poctou ľudovej kultúre a stelesnením obdivu, ktorý k nej prechovával.

Pán Lazorík bol však nielen kompetentným odborníkom vo svojej oblasti, ale aj výnimočným človekom. Svojou autentickosťou a neutíchajúcim entuziazmom pre prácu dokázal pritiahnuť mnoho ľudí a urobiť na nich hlboký dojem. Viem to, lebo odkedy som začala pracovať na vydaní detskej knihy so šarišskými rozprávkami, ktoré ešte za života zozbieral, ľudia mi často ochotne pomôžu s odôvodnením: „Robím to pre pána Lazoríka.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite