Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kanalizácia stále chýba. Občan tiež zlyháva

.juraj Brecko .lifestyle .hlas východu

Niektoré civilizačné záležitosti nám pripadajú bežné a berieme ich ako samozrejmosť. Ale nie je to všade tak. Lebo aj tam, kde chýbajú, žijú ľudia. Otázka je, pravdaže, ako žijú.

Kanalizácia stále chýba. Občan tiež zlyháva Viktor Zamborský/SITA

ja som sa v posledných svojich článkoch v tejto rubrike venoval otázke, aké dostupné sú kanalizácie a vodovody v našom regióne. A situácia naozaj nie je ružová.

Mnohé obce  sa roky márne snažia dokončiť tieto dôležité siete, respektíve ani ich stavať nezačali. Logicky sa vynára požiadavka, aby sa s problémom vyrovnalo systémové riešenie. Po dlhom období to napokon vyzerá, že niečo sa v tejto veci aj hýbe. 

Problém sa totiž riešil na zasadnutí vlády 19. júna 2019 a výsledkom je, že na budovanie a ďalší rozvoj verejných vodovodov a kanalizácií v rokoch 2020 až 2030 vláda ročne zabezpečí 50 miliónov eur. Dôraz sa pritom bude klásť na obce pod dvetisíc obyvateľov. 

Premiér sa vyjadril, že Slovensko potrebuje národný program dobudovania vodovodov a kanalizácií, ktorý „zavedie systém a odstráni nesystémové čiastkové dotácie jednotlivým obciam“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite