Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kanalizácia stále chýba. Občan tiež zlyháva

.juraj Brecko .lifestyle .hlas východu

Niektoré civilizačné záležitosti nám pripadajú bežné a berieme ich ako samozrejmosť. Ale nie je to všade tak. Lebo aj tam, kde chýbajú, žijú ľudia. Otázka je, pravdaže, ako žijú.

Kanalizácia stále chýba. Občan tiež zlyháva Viktor Zamborský/SITA

ja som sa v posledných svojich článkoch v tejto rubrike venoval otázke, aké dostupné sú kanalizácie a vodovody v našom regióne. A situácia naozaj nie je ružová.

Mnohé obce  sa roky márne snažia dokončiť tieto dôležité siete, respektíve ani ich stavať nezačali. Logicky sa vynára požiadavka, aby sa s problémom vyrovnalo systémové riešenie. Po dlhom období to napokon vyzerá, že niečo sa v tejto veci aj hýbe. 

Problém sa totiž riešil na zasadnutí vlády 19. júna 2019 a výsledkom je, že na budovanie a ďalší rozvoj verejných vodovodov a kanalizácií v rokoch 2020 až 2030 vláda ročne zabezpečí 50 miliónov eur. Dôraz sa pritom bude klásť na obce pod dvetisíc obyvateľov. 

Premiér sa vyjadril, že Slovensko potrebuje národný program dobudovania vodovodov a kanalizácií, ktorý „zavedie systém a odstráni nesystémové čiastkové dotácie jednotlivým obciam“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite