Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako stavať hmyzie hotely

.tomáš Čejka .lifestyle .príroda

V poslednom čase sa na nás rútia správy hlásajúce hmyziu apokalypsu a ekologický Armagedon. Nebude hmyz, nebude mať kto opeľovať rastliny, ryby a vtáky nebudú mať čo žrať. Uvedomelí záhradkári už stavajú hmyzie hotely. Lenže väčšina z nich to robí úplne zle.

Ako stavať hmyzie hotely FRANK MAY/DPA/ALAMY/PROFIMEDIA Všeobecne platí, že viac malých hmyzích hotelov je lepším riešením ako vybudovanie jediného mega komplexu. Minimalizuje sa tak riziko vyhrotených konfliktov medzi rezidentmi.

ak brázdite cesty už nejaké to desaťročie, možno ste si všimli, že v minulosti ste pri jazde krajinou nestíhali utierať predné sklo auta od rozfašírovaných hmyzích telíčok. Dnes okná zostávajú podozrivo čisté. Je to tak, hmyzu ubúda. 

Potvrdili to výsledky nemeckej štúdie z roku 2017, v ktorej vyhodnotili obsah špeciálnych pascí umiestnených v šesťdesiatich miestnych prírodných rezerváciách. Počas troch desaťročí kleslo množstvo lietajúceho hmyzu až o tri štvrtiny! Keďže hmyz predstavuje základný zdroj potravy pre väčšinu sladkovodných rýb, obojživelníkov, plazov, netopierov a celého radu vtákov, tento drastický úbytok sa premieta aj do poklesu početnosti populácií týchto živočíchov. 

Miznú tiež opeľovače, od ktorých sú závislé mnohé úžitkové rastliny hoci aj tým, že množstvo z nich po opelení poskytuje kvalitnejšiu a výdatnejšiu úrodu. No a od tohto sme zasa závislí my. V tejto súvislosti spomeniem nedávny experiment jedného z obchodných reťazcov – z pultov, políc, chladničiek a mrazničiek supermarketu stiahol všetky potraviny, ovocie a zeleninu, ktoré si môžeme dopriať vďaka opeľovačom. Hádam netreba písať, čo v predajni zostalo.

nie je hotel ako hotel

Vďaka masívnym mediálnym kampaniam už takmer všetci zaregistrovali, že medzi ohrozeným hmyzom sú včely, a to nielen klasické medonosné, ale aj také, ktoré žijú samotárskym životom. Na Slovensku máme takýchto samotárok vyše 650 druhov. Pritom lepšie podmienky na každodennú existenciu a rozmnožovanie im môže dopriať každý, nemusí byť ani fanatický hmyzofil. Stačí im vytvoriť akési hromadné bývanie, ktoré dostalo názov hmyzí hotel. V podstate ide o spoločné hniezdisko takých druhov blanokrídlovcov, ktoré majú podobné nároky na stavbu svojich hniezd. 

„Všeobecne platí, že viac malých hmyzích hotelov je lepším riešením ako vybudovanie jediného mega komplexu.“

Vyrobiť hmyzí hotel, kondomínium, činžiak, domček či ako túto stavbu nazveme, nie je ťažké, návody ponúkajú stovky blogov a špecializovaných stránok. Problém je v tom, že väčšinu síce ilustrujú pôsobivé fotografie doslova dizajnérskych kúskov, v skutočnosti sú však nesprávne navrhnuté a skonštruované. Takže namiesto toho, aby potenciálnym obyvateľom pomáhali, skôr im škodia a vyrábajú neraz až osudné peripetie. Typickým znakom takýchto neodborne navrhnutých a postavených hotelov sú borovicové či iné šišky, polienka bez dierok, kúsky kôry, hobliny, veľké otvory a medzipriestory či dokonca plastové rúrky. Väčšina z nich dobre vyzerá, ale to je asi tak všetko. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite