Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jamajské korenie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Popri ostatných guľôčkach čierneho, bieleho, zeleného a ružového korenia pôsobí omnoho majestátnejšie. Je väčšie, neolupuje sa ako starý náter, nečaká v dózičkách zošúverený ako storočná starenka. Veselo vydúva svoje oblé brucho a čaká, čo s ním vykonáme. Voláme ho nové korenie.

Jamajské korenie PROFIMEDIA Nové korenie voláme nové preto, že k nám sa dostalo až koncom sedemnásteho storočia.

napriek tomu, že už od pohľadu vyzerá zdravšie a mladistvejšie, v našej kuchyni tohto parfumovaného gavaliera používame veľmi málo. Sem-tam ho šupneme do nejakých tých dusených mias, možno prívarkov, no aj tak najčastejšie končí ako spolunocľažník všetkých tých bobuliek a klinčekov, čo sa pridávajú do zaváranín. 

Je zaujímavé, že nové korenie sa objavuje v zaváracích pohároch rovnako so zeleninou i ovocím. Všade dokáže so sebou priniesť závan exotiky. Je to veru veľký čarodej, pretože či už okorení mäso, alebo dezert, nikto sa netvári, že by v jedle bol nepatričný alebo že sa tam jednoducho nehodí. 

Nové korenie akoby bolo doma všade, niekde vystupuje ako bratranec pikantného čierneho korenia a muškátového oriešku, inde si zas za sesternicu berie škoricu či bratsky objíma klinček. A pri všetkých týchto činnostiach vlastne klame telom. Zatiaľ čo pri čiernom, bielom a zelenom korení hovoríme o plodoch jednej a tej istej rastliny, ibaže zbieraných v rôznom stupni zrelosti, pri novom korení ide o úplne odlišný druh. Kým tí prví štyria kraľovali Európe a Ázii do stredoveku a dlho dokonca platili za platidlo – ľudia si čiernym korením splácali dlhy či zaň kupovali domy – nové korenie si spokojne hovelo na úplne inom, zatiaľ neobjavenom kontinente. 

„Počas napoleonských vojen si nové korenie vojaci sypali do čižiem, aby sa im v krutej ruskej zime trochu zahriali nohy.“

Pochádza totiž, čuduj sa svete, z Jamajky. Slúžilo tam miestnym obyvateľom podobne ako tá posvätná štvorica v starom svete, no možno ešte viac. Domorodí obyvatelia Karibiku totiž využívali celú rastlinu. Z jeho lesklého dreva si vyrábali nábytok, listy používali do kaší tak, ako my dnes používame bobkový list, no a krásnymi oblými plodmi, ktoré voňali tak omamne a ešte lepšie chutili, si dochucovali svoj ikonický nápoj. Ten tiež čakal na svoje objavenie: kakao. 

Navyše ešte zistili, že hnedá zamatová guľôčka, tento dar z nebies, dokáže aj liečiť – varili si z neho odvary na prechladnutie, prášok z bobúľ rozmiešaný s vodou pomáhal na rôzne opuchy a celkovo dokázal účinne prehrievať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite