Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na východe nič nie je? Už to nie je vtipné

.peter Medviď .lifestyle .hlas východu

Ľudia sa držia stereotypov, je to pre nich bezpečnejšie a jednoduchšie. Už viac ako rok národ stereotypne glosuje o tom, ako na východe nič nie je. Tento výrok sa mi už však nezdá vtipný.

Na východe nič nie je? Už to nie je vtipné Radoslav Maťas/SITA

poľský filozof Leszek Kołakowski v jednej zo svojich esejí, ktorá pochádza z jeho postmarxistického obdobia, písal o stereotypoch. Ako písal, stereotyp funguje na kvázi empirickej generalizácii. Hoci tú empíriu ani nie je možné nejakým spôsobom popísať, pretože neexistuje skúsenosť, ktorá by potvrdzovala, že to tak skutočne musí byť a nemôže to byť nijako inak. Stereotypy môžu byť rôzne. Niektoré sa zakladajú na nejakom fakte, niektoré sú celkom vymyslené. Isté je len jedno: ľudia žijú stereotypmi a je jedno, na čom sa zakladajú. Pretože človek pre svoj vnútorný pokoj vníma ako bezpečnejšiu cestu pridržiavať sa hoci mylného stereotypu, ako by mal vždy dávať pozor, korigovať svoje pohľady, pozície.

No a tak sa držíme stereotypov. V praxi to znamená okrem iného aj to, že počasie v Anglicku je pre nás vždy daždivé a cez hmlu neuvidíme koniec ulice. To je typické anglické počasie. Keby tam aj tri mesiace v kuse svietilo slnko ako na nejakej riviére, nič to nezmení na tom, že dážď s hmlou je pre nás typicky anglické počasie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite