Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švihaj Karpatským oblúkom

.denisa Gdovinová .lifestyle

Začínajú sa v Rumunsku pri Dunaji, zatáčajú na Ukrajinu, dotknú sa aj trojmedzia s Poľskom a cez celé Slovensko končia až pri Dunaji v Bratislave. Málo známu turistickú trasu Karpatským oblúkom chce zmapovať a zaznačiť do GPS Peter Jankovič.

Švihaj Karpatským oblúkom JULO KOTUS Peter Jankovič pracuje už desať rokov ako cyklokuriér Švihaj Šuhaj. Teraz si vzal na dva mesiace voľno, aby prešiel Karpatský oblúk.

na bruchu má pripnuté vysielačky, veľký ruksak a žltú bundu, ktorú by väčšina ľudí v Bratislave ľahko identifikovala s cyklokuriérmi Švihaj Šuhaj. Peter Jankovič má po päťdesiatke, no cyklokuriéra robí nepretržite už desať rokov. Na bicykel si sadá každý pracovný deň, no ani jeho voľné dni nevyzerajú inak. 

Sadá si znova na bicykel, križuje Slovensko a okolie a plánuje najrôznejšie expedície. Tentoraz si však z práce berie dvojmesačné neplatené voľno a bicykel necháva doma, aby prešiel pomaly a podrobne Karpatský oblúk, zaznačil najvhodnejšiu trasu pre cyklistov a peších do GPS – aby osobne vybral tú najkrajšiu cestu hrebeňmi rumunských, ukrajinských aj slovenských hôr. 

S odbočeniami na chaty, kde je možné prespať, či do mestečiek, kde sa dajú doplniť zásoby alebo ich doplniť v sedlách od trhovníkov, ktorí ponúkajú langoše či med s orechami. Na svoju expedíciu dlhú 2 400 kilometrov zbiera peniaze cez crowdfundingovú stránku Startovac.cz.

od západu na východ

Prispievateľom ponúka Peter Jankovič aj odmeny, a to svoje cestopisy a GPS súradnice zaujímavých turistických trás. Je to ako zrýchlený prehľad histórie turistického nadšenca – Poľskou hranicou za 22 dní 1999, Rakúskou hranicou po vode a na bicykli 2000, Ukrajinskou a maďarskou hranicou pešo a na bicykli 2000, Okolo Slovenska na bicykli v zime 2009, Z juhu na sever Slovenska 2010, Od západu na východ Slovenska 2010. Okolie má Peter Jankovič zmapované naozaj dobre.

„Prišla ponuka od kamaráta: poďme na bicykli po Hodvábnej ceste z Bratislavy až do Číny.“

No nielen to. Už na vysokej škole, kde študoval ekonómiu, zorganizoval v turistickom oddiele expedície pre jej členov. Zdolali Moldoveanu, najvyšší kopec rumunského pohoria Fagaraš a najvyšší vrch Bulharska Musalu. „Musím fungovať vyrovnane. Osem hodín som v práci, osem hodín prespím a tých zvyšných osem mám sedieť pri televízore? Vtedy čítam cestopisy, píšem a spracúvam nové projekty. Potrebujem pohyb denne, aj cez víkend,“ komentuje Jankovič.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite