Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Spoluzakladateľka štýlového sekáča Nosené: Oblečenie má veľký vplyv na znečistenie životného prostredia

.veronika Verešová .lifestyle

O fast fashion, dávaní druhej šance oblečeniu a inom druhu sekáčov, ako sme zvyknutí, sme sa rozprávali s majiteľkou second handu NOSENE, Katarínou Hutyrovou.

Spoluzakladateľka štýlového sekáča Nosené: Oblečenie má veľký vplyv na znečistenie životného prostredia archív Kataríny Hutyrovej

second hand s pekne vyzerajúcimi a úhľadne uloženými kúskami oblečenia, v ktorom sa nemusíte prehrabávať? Realita. Jeden taký môžete nájsť v Bratislave alebo Banskej Bystrici. 

ako začal projekt Nosené?

Za celým projektom je jeden veľmi nevinný nápad. Jakub Ptačin mi ho spomenul cestou v aute. Ešte v ten deň sme na ňom začali pracovať. V 2015 sme otvorili prvú predajňu v Pasáži, ktorá do štyroch mesiacov skrachovala. Nebolo to viditeľné miesto, takže sme nemali veľa zákazníkov. Z tejto začiatočníckej chyby sme sa poučili. Hľadali sme investora, ktorý by s nami zdieľal víziu a hľadali sme priestory, ktoré by boli na vhodnom mieste s dostupnými podmienkami a prenajímateľom. Podarilo sa nám to, presťahovali sme sa a aktuálne nás nájdete v Bratislave a Banskej Bystrici.

aký bol ten nevinný nápad?

Vytvoriť second hand, ktorý bude iný. Bude mať iný typ predajne, v ktorej zákazník nebude musieť mať predsudky. Nebude sa báť do nej vkročiť, bude sa v nej cítiť dobre. Budú v nej vybrané veci, vyčistené, ktoré by sme si my sami obliekli a zároveň budú pekne uložené. Predajňa, ktorá bude vyzerať ako bežné obchody.

V predajni NOSENE je oblečenie dôkladne poukladané a zákazník v nej nájde len zopár kúskov. Archív NOSENEV predajni NOSENE je oblečenie dôkladne poukladané a zákazník v nej nájde len zopár kúskov.

podľa vás ľudí odrádzajú klasické second handy?

Nepovedala by som, že odrádzajú, skôr ide o to, že ľudia môžu mať na prvý pohľad predsudky. Keď je v nich halda vecí, ktoré nie sú pekne poukladané a zavesené, môžu mať pocit, že sú to špinavé veci, že to tam smrdí, musí sa tam človek veľa prehrabávať. Možno je to teraz v menšej miere, ale stále sú ľudia, ktorí si myslia, že second hand je obchod len pre tých, ktorí hľadajú lacné veci, a ktorí si nevedia dovoliť niečo nové.

Našou hlavnou víziou je dať oblečeniu druhú šancu. Súvisí to aj s ekológiou. Preto sme potrebovali zmeniť toto vnímanie second handov a vytvoriť alternatívu pre ľudí, ktorí by do klasického second handu nevošli. To bola prvotná myšlienka.

prečo by malo oblečenie dostávať druhú šancu?

Oblečenie má veľký vplyv na znečistenie životného prostredia. Na spracovanie bavlny sa využíva obrovské množstvo vody. Na jedno tričko treba tritisíc litrov vody. Na výrobu jedných džínsov je potrebné toľko vody ako na 285 šesťminútových spŕch. 285-krát sa môžete osprchovať a miniete toľko vody, koľko sa minie na vyrobenie jedných jediných džínsov. Pri farbení sa používajú toxické látky, ktoré sú v Európe zakázané, ale v Bangladéši nie. Ekologický dopad je v textilnom priemysle obrovský a je to druhý najšpinavší priemysel na svete.

„Kedysi som bola schopná minúť všetky zarobené peniaze na oblečenie.“

Založením NOSENE sme chceli riešiť tieto dva problémy. Prvý, aby ľudia nemali predsudky voči second handom a druhý ekologický. Riešením je práve dávať oblečeniu zmysluplnú druhú šancu. Chceme učiť ľudí, že ak majú v skrini pekné oblečenie, no nenosia ho, nemusia ho nutne vyhadzovať do komunálneho odpadu. Môžu ho priniesť k nám a daný kus si kúpi zákazník, ktorý ho vynosí.

V NOSENE dôkladne triedia oblečenie a predávajú iba nezničené, stále použiteľné kúsky. Archív NOSENEV NOSENE dôkladne triedia oblečenie a predávajú iba nezničené, stále použiteľné kúsky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite