Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Väčšie prsia vďaka bylinke z Grécka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Dôverne ju poznajú mamičky, ktoré sa snažia prostredníctvom jej účinkov rozbehnúť dojčenie. V našej slovenskej kuchyni pomerne neznáma bylinka, aj keď patrí medzi najstaršie liečivá na svete a v kuchyniach Blízkeho a Stredného východu tvorí kľúčovú zložku jedál. Senovka grécka.

Väčšie prsia vďaka bylinke z Grécka ESKYMAKS/PROFIMEDIA V kuchyni sa zo senovky gréckej najčastejšie využíva jej semienko.

najstarší dôkaz o jej pomoci ľudskej populácii máme z vykopávok v Tell Halale v Iraku, kde sa karbónovým testom dokázalo, že dotyčné semienka senovky v ľudských obydliach majú okolo 6 000 rokov. Pomoc to nebola len taká ledajaká, ale dalo by sa povedať, v období staroveku kľúčová. 

V prvom rade šlo o bežné črevné a zažívacie problémy, pri ktorých vie senovka elegantne vyriešiť plynatosť a naštartovať správne trávenie. Ďalšími skvelými vlastnosťami boli jej schopnosti na bojovom poli. Dokázala vraj liečiť rany, popáleniny, opuchy a zápaly. Napríklad obväzy sa zásadne namáčali do oleja, v ktorom sa rozdrvili jej utešené kockaté semienka. To všetko bolo od nej veľmi pekné, no obávam sa, že najväčšiu slávu a postavenie uctievanej byliny a koreniny si získala na úplne inom poli. 

„Na jej účinky veril dokonca aj Karol Veľký. Ktovie, či to bolo kvôli zažívaniu alebo priveľkému počtu konkubín.“

Áno, dobre tušíme, šlo o vyhľadávané afrodiziakum a nielen to. Senovka kafrala aj do krásy. Okrem schopnosti poriadne prekrviť isté partie, postaviť na nohy aj toho najvetchejšieho starca, dodávala vraj starovekým ženám nebývalú krásu a šarm. Verilo sa, že žena, ktorá vo voľných chvíľach, ktorých v tej dobe bolo iste málo, chrúme semená senovky, zázračne omladne a prudko skrásnie. 

Skôr, ako sa teraz všetci vrhnú na obchody s exotickými koreninami, treba súčasníkom a súčasníčkam pripomenúť, že ideál krásy, či už mužskej alebo ženskej, sa storočiami a tisícročiami menil podobne ako predstava o takzvanej tradičnej rodine. Takže so senovkou a jej skrášľovacími účinkami treba rovno spomenúť, že dodnes sa v niektorých afrických a blízkovýchodných krajinách používa ako skvelý prípravok na priberanie. 

Dnes ju dokonca enormne prerastení hrubokrkí chlapci istotne nájdu uvedenú na obaloch svojich podporných prostriedkov na naberanie svalovej hmoty. Senovka totiž vraj trošku koketuje s našou hormonálnou rovnováhou, stimuluje tvorbu estrogénu a potláča tvorbu testosterónu, tak ako aj prudko znižuje hladinu cukru v krvi. Nečudo, že sa v dávnych časoch, teda okrem skrášlenia a zaguľatenia istých ženských partií, využívala aj na spustenie pôrodu či na podporu dojčenia. Dnes sa tieto jej vlastnosti hojne promujú pri predaji zázračných tabliet na zväčšenie pŕs. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite