Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

To, čo nás spája: Klobása

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Po vyčerpávajúcom pôste sa konečne môžu všetci, čo si odtŕhali od úst, vrhnúť na rafinované výdobytky civilizácie. Výber je nekonečný. Medzi mäsovými delikatesami je však len jedna kráľovná. Voláme ju klobása.

To, čo nás spája: Klobása ESKYMAKS/PROFIMEDIA A tak vznikla, hopsasa, naša prvá klobása!

už vidím všetkých tých ujov, strýkov, dedov i bradatých čerstvých otcov-hipsterov, čo si na starom zamastenom mlynčeku s nástavcom alebo v najmodernejšom kuchynskom robote vyskladanom do futuristických tvarov pokútne doma vyrábajú vlastnú verziu tejto pochúťky. Určite práve prevracajú očami: čo nám už len tento môže o klobáse vyprávať. O nej vieme všetko: máme náš rodinný recept, ten siaha až k Rákocziho povstaniu a vôbec, naša klobása je jediná pravá klobása na svete, všetko ostatné je odpad, napodobenina, trápny pokus, ktorý si zaslúži len zhovievavý pohľad a osud v kapustnici či inej polievke. 

Všetci, samozrejme, majú pravdu. Pretože všade na svete, hádam okrem Antarktídy, existuje presne tá istá banda strýkov, ujov, dedov a potetovaných hipsterov, ktorí si o tej svojej klobáse myslia presne to isté. Pretože ak je niečo, čo nás naozaj spája od jedného kontinentu k druhému, je práve tento smiešny mäsový produkt. Samozrejme, každá klobáska je trochu iná, či už tým, že sa niekde radšej suší ako údi alebo že sa do nej dáva namiesto bravčového mäsa teľacie alebo konské. Všetko závisí od klímy, náboženstva a chuťových preferencií. No základný nápad strčiť pomleté alebo na menšie kúsky nasekané nasolené a okorenené mäso do čriev, aby dlhšie vydržalo, poprípade si to ešte poistiť ďalšou konzerváciou prostredníctvom dymu, sušenia či kvasenia, je všade ten istý. 

Odhliadnuc od vynálezcu Jana z piesne Lasicu a Satinského, kto to teda bol, kto prišiel prvý s tým geniálnym nápadom? To, samozrejme, úplne presne nevieme, avšak historici sa zhodujú, že prvá zdokumentovaná klobása pochádza z Mezopotámie. Už 4 000 rokov pred naším letopočtom pchali Sumeri do čriev zvyšky z ulovených levov, gaziel a koní, ktoré zahynuli na bojisku. Spomínajú ich vo svojich textoch spolu s inou delikatesou – nakladanými kobylkami. Ďalšími starovekými vášnivými výrobcami klobás boli Babylónčania, ktorí klobásky okolo roku 1500 p.n.l. aj fermentovali. Len si predstavme ten posvätný zakáľačkový ruch na Semiramidiných visutých záhradách!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite