Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Espresso Martini: Sviatky podľa Naomi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Načim maľovať vajcia, zapletať korbáče, chystať spoľahlivé vedrá a lacné parfumy. Toľko radosti! Vo vzduchu však trčí jarná únava, naokolo samé pele, ozýva sa alergia. Chce to drink, čo nás riadne postrčí. Vaječný koňak, hriatô, hafirovica? Kdeže: espresso martini!

Espresso Martini: Sviatky podľa Naomi PELENA VESELOVA/ROFIMEDIA Vodku, kávový likér, cuk rový sirup, espresso, ľad a šejker, to je všetko, čo potrebujeme na Espresso martini.

na tradície, proporcie štátnych symbolov na hokejistických hrudiach a bozkávanie lesklých kovov tu máme istého pánka s titulmi a neortodoxnou vetnou skladbou. Nechajme mu teda toto hracie políčko, nech sa vyblázni a my popri tradičných svojstojných slavianskych pestvách – týraní žien vŕbovými prútmi, studenou vodou a príšernými voňavkami – siahnime po niečom novom. Ponúknime počas jarných sviatkov našim návštevám zážitok, čo im poriadne otvorí oči. A keď tu píšeme poriadne, tak veru poriadne. Je to podobne hraničný zážitok, ako obliatie vedrom vody rovno zo studne, vykúpanie v aprílovom potoku, ktorý tak nádherne zurčí, lebo ešte pred dvoma dňami sa jeho vody predierali topiacim sa snehom v Tatrách, alebo vyšibanie úzkym štipľavým korbáčom z bužírky od roztomilo cholerického strýka, čo zostal starým mládencom a všetky ženy za to môžu. 

Espresso martini je miešaný nápoj, čo návštevám vyrazí dych na hodnú chvíľu a ušetrí vás teda všetkého toho konverzačného balastu. Ono totiž ide rovno na vec. Je skutočne dôstojnou odpoveďou na všetky tie šialené adrenalínové záležitosti, ktoré si cez sviatky musia ženy vytrpieť. Ak ho zoberú do svojho repertoára a namiesto vaječného koňaku budú šibačom servírovať práve tento drink, budeme ich plne chápať a podporovať.  Espresso martini sa totiž tvári ako ten najnevinnejší vaječný likérik, taká smotanovo-kávová nádhera, neškodný dezertík. Človek si chlipne, raz, dvakrát, zachytí jemne zmrzlinovú chuť, ešte stihne pochváliť šunku a kraslice a zrazu bum. Oči mu vylezú do pol hlavy, zalapá po dychu, pol hodiny sa pozerá do steny pred sebou, potom sa otrepe, postaví sa na rovné nohy, urýchlene ohlási, že musí ísť, a kráča a kráča, stužky na korbáči vejú a nezastaví sa až do druhého rána. Tá šupa je taká intenzívna, že si ani nevypýta kraslice, pretože v žilách cíti prítomnosť jari oveľa intenzívnejšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite