Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pochopiť aj tých druhých

.michal Čop .lifestyle .hlas východu

V Sninskom okrese získal v druhom kole Maroš Šefčovič so 67,76 percenta najvyšší podiel hlasov zo všetkých okresov na Slovensku. Znamená to, že Smer to tu smelo valcuje ďalej? Ani zďaleka. Voliči najčastejšie nevolia, alebo odchádzajú k „alternatíve“.

Pochopiť aj tých druhých Jana Birošová/SITA

šefčovičov výsledok v druhom kole je taký výrazný úspech najmä vďaka tomu, že sa mu podarilo oproti prvému kolu zdvojnásobiť počet hlasov, ktoré získal. To znamená, že sa k nemu priklonila aj značná časť podporovateľov Štefana Harabina, ktorého v prvom kole kandidát Smeru zdolal len o 3 hlasy.

Výsledky prvého kola teda ukazujú, že Smer stráca už aj u nás. Oproti parlamentným voľbám získal ich kandidát o polovicu menej hlasov. Naopak, veľmi dobrý výsledok Štefana Harabina a veľmi nízka účasť svedčia o tom, že ľudia sa nepriklonili k opozičnej kandidátke, ktorá skončila v prvom kole až tretia, ale že buď odišli k novej „alternatíve“, ktorá nám tu vyrástla vďaka sociálnym sieťam a dezinformačným webom, alebo voľby úplne ignorovali, tak ako dve tretiny voličov, ktoré u nás ostali doma.

Ak už krútite hlavou a v duchu si vravíte, že tu žijú najmä zaostalí sedliaci, tak ste podľa mňa jeden z dôvodov, prečo je to tak. Nevolil som Šefčoviča, no tieto voľby som ani ja nepociťoval nadšenie z hlavnej kandidátky opozície, a tak som mal možnosť pozrieť sa na svet z podobnej perspektívy ako ľudia, ktorí väčšinou volia inak než ja.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite