Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaro podnikania na Zemplíne

.marek Boka .lifestyle .hlas východu

Zemplínski živnostníci, ktorí boli pred desiatimi rokmi úspešní a optimistickí ľudia, voliči Dzurindu a podporovatelia vstupu Slovenska do Európskej únie, sú dnes často vyhorení ľudia.

Čaro podnikania na Zemplíne Michal Babinčák/flickr.com Schátrané výklady obchodov v Michalovciach.

každý deň sa u mňa zastaví niekoľko živnostníkov či podnikateľov zo Zemplína. Ja im spracujem grafický návrh a oni sa zatiaľ vyrozprávajú, čo ich na podnikaní najviac trápi. Dokonca mám pocit, že dôležitejšie, než moje reklamné návrhy je to, že sa mi môžu vyžalovať. Som doslova pre nich grafik –psychiater. Takmer všetci tvrdia to isté: Štát a miestny komunál nám berú poslednú chuť do podnikania. 

Majiteľ výborného kebabu v Michalovciach dostal pokutu iba preto, že namiesto kila samostatne zabalenej soli mal iba 900-gramové balenie. Pritom je neskutočný pedant a jeho kebab je vždy výborný. Všade má čisto a poriadok. 

Ďalší môj „pacient” je Grék s unikátnym gyrosom. Niekoľko stoeurovú pokutu dostal iba preto, že v cenníku použil taký druh písma, ktorý pozná iba veľké písmená. Dovolil si napísať Gram s veľkým G pri gramáži a pokuta bola na svete. 

Výrobcovi okien prišiel na kontrolu kamarát, ktorý mu po poldňovej kontrole povedal, že všetko má v poriadku, ale formálne mu aspoň vypíše minimálnu pokutu. Podnikateľ odmietol svojmu spolužiakovi zaplatiť pokutu za nič. „Jožko, ty to nechápeš. Ja ti musím dať pokutu!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite