Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Časová kapsula Jonáša Záborského

.slavo Capek .lifestyle .hlas východu

V jednej z úvodných sekvencií filmu ,,Já truchlivý Bůh“ vysloví Miloš Kopecký pri pohľade na novostavbu Janáčkovho divadla legendárnu vetu: ,,...čím menší město, tím větší divadlo.“

Časová kapsula Jonáša Záborského Ing.Mgr.Jozef Kotulič/wikimedia.org

kopecký tým glosoval známy fakt, že vtedy (tak, ako aj v súčasnosti) považovali mnohé mestá projekty kultúrnych inštitúcií za špecifický druh prestíže. Nápadné projekty viacúčelových budov mali byť ukazovateľmi ich kultúrnej vyspelosti. 

Podobnou ukážkou princípu veľkého divadla v malom meste je aj budova novostavby Divadla Jonáša Záborského v Prešove od architektov Karola Revického a Františka Jesenka. Jeho architektúra bola v dobe svojho vzniku rovnako solitérna ako osobnosť národného buditeľa, ktorého meno nesie. Hovorilo sa o progresívnych inšpiračných impulzoch. Za všetky spomeňme halu Finlandia od architekta Alvara Aalta. 

Budovy však občas môžu, aj napriek  vopred určenej funkcii, žiť svoj zvláštny paralelný život. Najmä vtedy, ak sa stanú predmetom mýtov. Niektorým budovám v histórii napríklad pripisovali magický význam.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite