Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zvieratko pre workoholikov

.tomáš Čejka .lifestyle .príroda

Depresívne morské prasiatko, zlostný škrečok či nudný trpasličí králik? Zabudnite. Aktuálnou superstar medzi domácimi miláčikmi je africký miniježko.

Zvieratko pre workoholikov EVGENIYA LITOVCHENKO/ALAMY/PROFIMEDIA Africký miniježko – rozkošný noštek, chlpaté bruško a oči ako koráliky.

ak patríte k skupine nadšencov, ktorí sa pre nový zvierací prírastok do rodiny rozhodujú impulzívne, jediný pohľad na afrického miniježka sa vám môže stať osudným. Rozkošný noštek, oči ako koráliky, chlpaté bruško! K tomu množstvo videí, v ktorých sa nechá hladkať, škrabkať a slastne sa vystiera na ľudskej dlani, a vy úplne zabudnete na okolitý svet. 

Obmedzovať v spontaneite vás nemusí ani fakt, že ste pracovne vyťažení a domov prichádzate v čase, keď sa iní ukladajú do postele. Miniježko je totiž nočný tvor. Počas dňa sa nepotrebuje vyrovnávať s neprítomnosťou majiteľa či s nudou, takže ho môžete cez deň bez obáv nechať osamote so svojimi luxusnými lodičkami od Blahnika či intarzovaným bielizníkom z 18. storočia. Ježko je tvor nenáročný, väčšinu dňa prespí stočený do klbka, pričom spokojne mliaska a občas aj nahlas pochrapkáva. Mimochodom, na rozdiel od našich európskych ježkov, ktoré hibernujú od novembra do apríla a ich telesná teplota vtedy klesne z 35 na 5 stupňov Celzia, africký ježko zimný spánok pre život vôbec nepotrebuje. 

Ježe sú svojské individuality, väčšina z nich sa však nechá skrotiť a nebráni sa ľudským dlaniam. Miniježko však rozhodne nie je vhodný spoločník pre deti – ostrý piskot, frenetické pobehovanie, prudké pohyby, budenie a ďalšie prejavy detského nadšenia či snahy o pozornosť ho enormne stresujú. 

zradný hedonizmus 

Na rozdiel od krajín s prísnym chovateľským režimom si v našich končinách svoj sen o tomto zvieratku môžete splniť pomerne ľahko, pretože naša legislatíva povoľuje chov miniježkov aj ich rozmnožovanie. Skôr, ako sa pustíte do pátrania po chovateľoch, keďže ježka v bežnom obchode kúpiť nedostanete, ujasnite si, ako by mal vyzerať, k dispozícii je totiž široká škála farebných mutácií. Raritou nie sú ani albíni. 

„Ježkovia majú mimoriadne citlivý sluch.“

Okrem farebnosti by ste mali mať jasno najmä v tom, či chcete jedinca z mini línie, ktorý nebude v dospelosti vážiť viac ako dva tégliky parížskeho šalátu, alebo by ste prijali niečo statnejšie zo strednej línie, teda približne polkilového macka. K poslednej kategórii, tzv. jumbo línii, sa nechtiac môže prebojovať každý chovateľ, ktorý ježka vedie k hedonizmu a nerozumne ho vykŕmi do nezdravých rozmerov. Obezita je tragická nielen preto, že zvieraťu skracuje život, ale ak ježko dosiahne abnormálne parametre, stráca schopnosť používať svoj základný obranný mechanizmus – nedokáže sa teda stočiť do klbka. 

Bežní ježkovia sú známi odolnosťou voči rozličným toxínom, čo však neznamená, že svojmu miláčikovi môžete do misky nahádzať hocičo. Základ menu pre jeho maškrtný jazyk, ktorý nielen rozlišuje, ale aj ocení chuť jedla, tvoria živočíšne bielkoviny v podobe vareného mäsa, vajíčok, múčnych červov, cvrčkov alebo rôznych červov. Z hygienických dôvodov by však živá potrava mala pochádzať z čistých domácich chovov, rozhodne by to nemal byť voľne žijúci hmyz. Výbornou a praktickou potravou, aj čo sa veľkosti týka, sú mačacie granule a kvalitné mäsové taštičky. Ježovi občas dobre padne troška ovocia a zeleniny, niektoré druhy sú však doslova tabu, napríklad mrkva, citrusové plody alebo kapusta. V podstate platí, že na čo ježka navyknete od útleho detstva, to potom žerie celý život. Zmeny v jedálničku nemá rád.  

ticho, teplo a single  

Keďže je ježko zviera prevažne samotárske, nepoteší sa permanentnej dámskej, tobôž nie pánskej spoločnosti. Najlepšie sa cíti single. Takže zabudnite na predstavu, že sa budú spolu pekne hrať či nežne sa k sebe túliť. Aj ich rozmnožovanie nechajte radšej na skúsených chovateľov, ktorí vedia nielen správne načasovať párenie, ale aj čas, keď mláďatká oddeliť od mamy a ako ich socializovovať a pripraviť na ľudské dotyky.    

„Šesťročný jedinec je rovnako ojedinelý úkaz ako storočný človek.“

Aby si mohol ježko z času na čas ponaťahovať telo, prípadne si decentne zašportovať, chovajte ho v plastovej ubikácii s minimálnymi rozmermi 90 × 45 x 40 centimetrov. Do boxu mu vložte dve-tri papierové rolky alebo bezpečné preliezačky. Dôležité je, aby ste box, v ktorom spáva, neumiestnili blízko ku kúreniu alebo oknu, kde hrozí prievan, takisto ani do kuchyne plnej výparov a trieskajúceho riadu. Ježkovia majú totiž mimoriadne citlivý sluch. 

Myslieť treba aj na to, že minijež pochádza z horúcej Afriky, potrebuje teda minimálne príjemných 22 stupňov Celzia, teplota by nikdy nemala klesnúť pod 20 stupňov. Ako sme už spomenuli vyššie, africký ježko nehibernuje, ale v chlade sa v noci prestáva budiť, neprijíma potravu a môže umrieť na totálne vyčerpanie. Ak sa o svojho zverenca dobre staráte, môže sa dožiť štyroch až piatich rokov. Na porovnanie, šesťročný jedinec je rovnako ojedinelý úkaz ako storočný človek. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite