Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako znižovať počty prvákov na gymnáziách

.lifestyle .hlas východu

Na košické zastupiteľstvo prišli v decembri aj študenti jedného michalovského gymnázia. Mnohí z nich boli prvovoliči, ktorí hodili svoj hlas súčasnému županovi. Teraz sú naňho poriadne naštvaní.

Ako znižovať počty prvákov na gymnáziách archív Juraja Brecka Juraj Brecko

v Košickom kraji vládne po dvanástich rokoch opäť pravica. Pravicovému županovi Rastislavovi Trnkovi sa postupne podarilo zabezpečiť si aj väčšinu na zastupiteľstve. Na zasadnutí 17. decembra minulého roka tak bez problémov presadil aj schválenie rozpočtu. 

Na to isté zasadnutie sa však vybrali aj študenti gymnázia, ktoré sa nachádza na Ulici Ľ. Štúra v Michalovciach. Dostali priestor na vyjadrenie a mnohí poslanci z krajskej koalície či opozície sa s ich protestom stotožňovali. Viacerí z tých študentov boli vo voľbách do krajskej samosprávy v novembri 2017 prvovoliči, mnohí z nich pritom volili súčasného župana. Ale v decembri boli naňho poriadne naštvaní. Tak zdravo, mladícky. Čo ich nahnevalo? 

Župy mali pre rozhodnutie ministerstva znížiť počty prvákov na gymnáziách. Gymnáziu Ľ. Štúra župa znížila počet prvákov o tridsať miest, avšak druhému gymnáziu v Michalovciach, ktoré sa volá Gymnázium Pavla Horova, sa počet prvákov znížil o pätnásť. Rozdiel sa ukáže, ak si to vyjadríme percentuálne. Gymnázium Ľ. Štúra má mať o päťdesiat percent prvákov menej a Gymnázium Pavla Horova o deväť percent menej. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite