Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slepačí vývar: Polievka do nepohody

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mnohí ľudia sa v týchto dňoch cítia doslova pod psa. Najmä tí, čo sú citliví na pravidelný prísun slnečného svitu. Výpadok takzvaných hormónov šťastia sa snažia dohnať pravidelným cvičením či vycestovaním do exotiky za slnkom. Staré mamy by im však navarili slepačiu polievku.

Slepačí vývar: Polievka do nepohody PROFIMEDIA Zázrak menom slepačia polievka dokáže liečiť úplne všetko – od obyčajného nachladnutia a chrípky až po smútok.

jej sila nespočíva v tom, že by dokázala priamo a veľmi výrazne stimulovať tvorbu sérotonínu či dopamínu v našom tele, no spustí niečo omnoho väčšie a ohromnejšie. Vôbec sa s nami nemazná a  doslova nás po prvom uchlipnutí chytí a hodí v čase niekam naspäť, do bezpečného koša nášho detstva, keď sme si boli istí, že všetky boľačky a nespravodlivosti dokáže vyliečiť objatie a pofúkanie od mamy a neznesiteľnú nudu zahnať nové dobrodružstvo, ktoré pre nás narafičil otec. Je to presne tá vôňa a chuť, o ktorej je celé ľudstvo presvedčené, že dokáže liečiť úplne všetko – od obyčajného nachladnutia a chrípky až po smútok za niekým, koho nám zobrala smrť. Možnými liečivými účinkami slepačej polievky sa dokonca zaoberali seriózni vedci a skúmali jej zloženie v snahe dokázať či vyvrátiť starú hypotézu ľudového liečiteľstva. Napriek tomu, že ich zistenia nič také nepotvrdili, ľudia naďalej po celom svete siahajú po tomto zázraku, ktorému hovoria „ľudový penicilín“, aby sa na chvíľku preniesli do stavu, keď im bolo dobre a oklamali tak svoju stresom ukonanú hlavu a chorobou zasiahnuté telo.

Slepačia polievka je skutočný zázrak a vyskytuje sa v mnohých variantoch naprieč celým svetom. Nehovoriac o tom, že aj v meradle mikroregiónov, ako je ten náš, sa jeho príprava od domácnosti k domácnosti vie značne líšiť. Nezriedka sa pri príprave slepačej polievky v novej rodine stretnú dve navzájom si odporujúce doktríny. Je to podobné ako s vianočnou kapustnicou. Každý si nárokuje tú svoju verziu, lebo len tá je od mamičky, len tá dokáže urobiť ten vytúžený zázrak – umožniť nám cestovať v čase. A tak sa bojuje o to, či sa má podávať číra – s uvarenou zeleninou a obratým slepačím mäsom na špeciálnych tanierikoch – alebo či sa skladá rovno do taniera a podáva už zaliata. Nehovoriac o ľútych bojoch a pridusených hádkach o hrúbke rezancov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite