Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hygiena, imunita a alergické ochorenia

.vladimír Marko .lifestyle

Pred 30 rokmi vyšla vedecká práca, ktorá sa pokúsila vysvetliť, prečo sa v krajinách s rozvinutou ekonomikou výrazne zvýšil počet alergických ochorení. Mala prekvapivý záver: môže za to zvýšená hygiena.

Hygiena, imunita a alergické ochorenia SCIENCE PHOTO LIBRARY/PROFIMEDIA Makrofág (v strede) zničený toxínmi baktérie E. coli. Escherichia coli je bežná a prospešná súčasť nášho črevného „zverinca“, pre človeka s oslabenou imunitou a pri nedostatočnej hygiene však môže byť potenciálnym zdrojom infekcie.

publikácia to nebola rozsiahla, mala len dve strany. Položila však základ hypotéze, ktorá neskôr dostala názov Hygienická hypotéza. Tá sa dá zjednodušene popísať takto: v minulosti žili ľudia v hygienicky nedokonalých podmienkach. Malé deti boli preto vystavené rôznym infekciám. Ak ich však prekonali, znížila sa pravdepodobnosť, že ich imunitný systém bude reagovať pozitívne na spúšťače alergie. A naopak, nedostatok styku s infekčnými činiteľmi v ranom detstve zvyšuje náchylnosť k alergickým ochoreniam. Takže čím väčšia hygiena, tým vyššia náchylnosť na alergie.

čo sú alergie

Alergie sú neprimerané obranné reakcie imunitného systému na látky z okolitého prostredia. Imunitný systém je pritom nesmierne potrebný. Práve ním sa organizmus bráni pred škodlivými vplyvmi prostredia. Ak je správne „vyladený“, dokáže rozoznať tie vplyvy zvonku, ktoré nám môžu ublížiť – napríklad infekčné mikroorganizmy – od tých, ktoré sú neškodné. Proti tým prvým spustí obranné reakcie, tie druhé si nevšíma. Niekedy sa však stane, že imunitný systém nie je „vyladený“ ideálne a že zareaguje obrannými mechanizmami aj na podnety, ktoré sú v podstate neškodné. Napríklad na peľ či na niektoré zložky jedla. Tí, čo majú sennú nádchu, či precitlivenosť na bielkoviny z kravského mlieka, o tom vedia svoje. V definícii alergií je preto dôležité práve to, že ide o neprimerané obranné reakcie. Prečo však imunitný systém jedného človeka takú obrannú reakciu spustí a iného nie, to ešte stále nie je dostatočne objasnené. 

„Vylaďovať imunitný systém môžu aj celkom neškodné mikróby.“

Ale poďme späť k hygienickej hypotéze. Ak je pravdivá, potom deti, ktoré prišli častejšie do styku s rôznymi mikroorganizmami, majú „vyladenejší“ imunitný systém ako tie, ktoré žili v sterilnejšom prostredí. Ten potom reaguje primeranejšie a nespúšťa obranné reakcie proti neškodným vplyvom. Ako sa neskôr zistilo, u detí nemusí ísť len o styk s mikroorganizmami škodlivými. Ešte výraznejšiu úlohu vo „vylaďovaní“ imunitného systému môžu zohrávať aj celkom neškodné mikróby, či dokonca črevné parazity. 

pozitívne aj negatívne dôkazy

Za dvadsať rokov existencie Hygienickej hypotézy sa o nej nazhromaždilo obrovské množstvo vedeckých prác.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite