Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kedysi v školách, dnes v ofisoch. Prečo sú dnes socialistické izbové rastliny takým trendom?

.denisa Gdovinová .lifestyle

Za oknom sú síce mínusové teploty, ale doma môžeme mať stále zeleň. Izbové rastliny, ktoré kedysi prekvitali v socializme, prichádzajú do módy. Zuzana Mlynárová a Lenka Márföldy založili bratislavský obchod s rastlinami Botanical Lab a vysvetľujú, ako vnímajú toto botanické šialenstvo.

Kedysi v školách, dnes v ofisoch. Prečo sú dnes socialistické izbové rastliny takým trendom? Boris Németh

v Botanical Lab sú najobľúbenejšie rastlinné teráriá, kde sú rastliny uzavreté vo veľkej nádobe. Prečo ste práve toto začali ponúkať? 

Zuzana: Jednoducho nás fascinovali. Asi pred dvoma rokmi sme ich začali skúmať a samy sadiť. Brali sme to však iba ako jeden z mnohých našich produktov. No ľuďom sa to tak zapáčilo, že predávame najviac terárií. Veľmi obľúbené sú workshopy na vytvorenie vlastného terária, vypredajú sa za pár dní. 

kde sa vôbec inšpirovali? 

Lenka: Teráriá vznikli už v 19. storočí, a to úplnou náhodou. Botanik Nathaniel Bagshaw Ward sa venoval chovu hmyzu, v uzavretom systéme s pôdou mu však vyrástla papraď a zistil, že rastlinám sa v takomto prostredí darí. Pomenovali ich po ňom ako „wardian case” a rozšírili sa po celom Anglicku, pričom sa využívali najmä na prevoz rastlín. V takom malom skleníku rastlina vydržala aj dva mesiace bez toho, aby sa porušila. 

Najprv to bolo iba funkčné, rýchlo sa však začalo používať aj ako estetický doplnok. Každá lepšia domácnosť musela mať terárium. Vo viktoriánskej ére rastliny prežívali boom ako práve teraz. My sme chceli priniesť modernú verziu klasického terária, ktorá by sa hodila do dnešných moderných mestských bytov. 

„V mestách je málo prírody a ľudia nemajú čas chodiť von z mesta. Chcú mať viac zelene doma.“

dnes sú izbové rastliny medzi mladými ľuďmi veľmi obľúbené, je to aktuálne jeden z najkrajších interiérových doplnkov. Všimli ste si túto vlnu predtým, než ste otvorili Botanical Lab? 

Zuzana: Nie, je to úplná náhoda, že sme začali v správny čas. Začali mať záujem a my sme im to zároveň mohli ponúknuť. Samy sme od začiatku zisťovali, čo majú ľudia radi. 

Lenka: Práve o tom som sa nedávno bavila so zákazníkom – zhodli sme sa, že dúfame, že to nebude len krátkodobý ošiaľ. Ale záujem o rastliny, naopak, pretrváva aj v zahraničí, najmä v severských krajinách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite