Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naspakšveta

.milan Kolcun .lifestyle .hlas východu

Pre tých, ktorí nie sú vo vychodniarčine až tak doma, najprv vysvetlím. Slovné spojenie „naspakšveta“ znamená, že sa čosi robí úplne inak, než na celom svete. Teda naopak.

aj som si myslel, že keďže túto výstižnú frázičku sme vynašli my východniari, tak nás to hádam aj vystihuje. No čoraz viac zisťujem, že väčšina východniarov sú trendoví ľudia, ba nájdu sa u nás aj trendsetteri. Našťastie len zopár z nás robí veci naspakšveta. Niekoľko príkladov:
Fontány. V Košiciach sme ich donedávna mali 24. Na 10 000 obyvateľov jedna. Podľa ankety by skoro každý Košičan privítal, keby striekali všetky. Pár „rojkov“ tvrdí, že by mohli pribúdať aj ďalšie. No v Košiciach sa to robí naspakšveta. Keďže je košické leto každý rok teplejšie, fontán je čoraz menej. Doslova ich pochovávajú pod zem(in)ou. Aj tohto roku takto odišla jedna na sídlisku Nad jazerom. V máji, keď začínalo byť horúco. 
V Košiciach sa pochovávajú aj trolejbusy. Hoci väčšina obyvateľov mesta je za to, aby sa vrátili, dopravný podnik ich zanovito nahrádza autobusmi. Darmo, že boli mestotvorným prvkom a k tomu ešte aj ekologickým.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite