Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Závrat z priestoru

.slavo Capek .lifestyle .hlas východu

Prešovský ateliér bol ocenený za rekonštrukciu námestia pri nákupnom centre s názvom Centrum. Toto je článok o Centrume, nie o centre. Pretože „vof Preshowe“ skloňujeme inak.

Závrat z priestoru SITA/Archív autorov Za rekonštrukciu námestia získal prešovský ateliér zerozero cenu CEZAAR 2018 v kategórii „Exteriér“.

severný obvod sídliska III., kde sa nachádza aj nákupné stredisko s názvom Centrum, bol a je špecifický. Rozlohou, počtom krčiem alebo množstvom subkultúr koexistujúcich tesne vedľa seba. Preto obyvateľov tejto časti sídliska volajú „centrumáci.“ Prirodzeným centrom štvrte je námestie nákupného centra. Keď sa koncom sedemdesiatych rokov kolaudovalo, hovorilo sa o modernej architektúre a vtedajšie moderné formy všetci bez reptania prijali (režim názor nepestoval). Miestni naň boli veľmi hrdí. Za tie roky si naň zvykli. V detstve som starý Centrum miloval, aj s jeho monumentálnou, vtedy už nefunkčnou fontánou, intímne zákutia vhodné na skrývačky a početné chodníčky v rôznych výškových úrovniach s množstvom zelene. Bol to romantický labyrint v uzavretej forme. 

Za aktuálnu rekonštrukciu námestia získal prešovský ateliér zerozero cenu CEZAAR 2018 v kategórii „Exteriér“. Aj dnes sa hovorí o modernom a radikálnom prístupe, typickom skôr na západ od nás. Avšak nezávisle od ocenenia sú Prešovčania naďalej rozdelení na tábor priaznivcov a kritikov námestia. Dôvod? Použijem rešpekt budiace slovo paradigma. Áno, aj keď do našich východných končín všetko prichádza akosi oneskorene, predsa sa čosi zmenilo. Rekonštrukcia od zerozero je dôkazom, že architektúra nie je mŕtva vec, ako hovoria tí, ktorí kritizujú jej statickosť a nemennosť. Zvyknú vravieť: ,,raz to postavíte a už s tým nepohnete“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite