Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Drotári a ČSR

.elena Akácsová .lifestyle .zásah

Slovenskí drotári významne podporovali slovenské národnooslobodzovacie hnutie. Žiaľ, ako to už v dejinách býva, s dobrým úmyslom pomohli rozbehnúť niečo, čo ich samotných napokon zničilo. 

Drotári a ČSR Milo Fabian/SITA Pohľad do expozície drotárskeho umenia Považského múzea v Žiline v priestoroch Budatínskeho hradu.

iste, drotárstvo by bolo jedného dňa skončilo aj tak, pre rozvoj priemyslu, ale prekvapivo najväčší úder tomuto mimoriadne prosperujúcemu podnikaniu Slovákov zasadil rozpad Rakúsko-Uhorska. 

Odkedy som pred dvoma rokmi pracovala na článku o drotároch, odhalili sa mi celkom nové príbehy a pohľady na naše dejiny, podstatne odlišné od toho, čo nám podsúvala kniha a neskôr film Džarkovia. Ak máte v sebe aj vy dodnes vžitú predstavu o chudobných slovenských drotároch, čo svojou úbohou podomovou činnosťou v podstate zastierali žobranie, tak máte pravdu, ale len čiastočne. Áno, tak napokon skončili, ale tomu všetkému predchádzalo storočie prosperity a expanzie, keď Slováci zakladali dielne a neskôr manufaktúry po celej Európe, Rusku aj v Amerike. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite