Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako vznikalo Československo v Snine?

.michal Čop .lifestyle .hlas východu

Väčšina ľudí má poznatky o vzniku Československa len z hodín dejepisu. Vieme čo sa dialo v Prahe, Martine či v Amerike. No vyhlásenie Československa má svoje zaujímavé dejiny aj na mnohých iných, často zastrčených miestach a jej dedičstvo nás ovplyvňuje dodnes.

Ako vznikalo Československo v Snine? MIRO BURAĽ/ WIKIMEDIA Vyhlásenie samostatného Československa na Zemplíne bolo ovplyvnené aj operovaním maďarskej armády, ktorá sa odmietala stiahnuť.

vznik Československa bol v Snine a v okolí hektický. Táto udalosť znamenala pre miestne obyvateľstvo v prvom rade koniec vojny, ktorá náš región zasiahla hádam najviac z celého Slovenska a doslova ho zdevastovala. Vojnové cintoríny z prvej svetovej vojny sa nachádzajú prakticky v každej dedine nášho okresu. V samotnej Snine ich bolo na konci vojny až päť.

V čase vyhlásenia ČSR na Zemplíne operovala maďarská armáda, ktorá sa odmietala stiahnuť. Museli tu dokonca zasahovať československí vojaci a vracajúci sa legionári, čo medzi obyvateľmi vyvolávalo opätovný strach z návratu vojny, ktorej koniec ešte len nedávno nadšene oslavovali. Tu nastáva aj slávny moment Sniny, keď ľudia pod vplyvom vojakov vracajúcich sa z frontu a českých vojakov pracujúcich na miestnych pílach ako prví na Zemplíne, už 4. novembra 1918, odmietli miestne autority a žiadali pripojenie k novovzniknutému štátu. Táto „samovláda“ trvala však len tri dni, keďže už 7. novembra ju ukončili maďarské vojská.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite