Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šesť nových domov na Zemplíne

.juraj Brecko .lifestyle .hlas východu

V našej obci pribudlo šesť nových rodinných domov. Mladí ľudia tu chcú dlhodobo žiť a pracovať. A to aj keď si mnohí na Zemplíne hovoria, že za socializmu bolo lepšie.

Šesť nových domov na Zemplíne Radoslav Maťaš/SITA Zemplín sa pre mladých ľudí konečne stáva atraktívnym miestom pre život.

nežná revolúcia v roku 1989 bola do istej miery ovplyvnená aj výrazným rozdielom v životnej úrovni medzi Československom a susednými štátmi, kde fungovala trhová ekonomika. Ešte výraznejšie bolo ten rozdiel vidieť pri porovnaní Východného a Západného Nemecka. Jeden národ, jedna mentalita a taká rozdielna životná úroveň v prospech demokratického štátu s trhovou ekonomikou. U nás bola Nežná revolúcia potvrdená slobodnými voľbami v júni 1990, pričom výsledok bol jednodnoznačne naklonený trhovej ekonomike. Napriek tomu si však stále dosť ľudí myslí, že za socializmu sa mal bežný človek po ekonomickej stránke lepšie. Prečo je to tak?

Môžeme síce oponovať, že život nie je len o peniazoch a že Nežná revolúcia priniesla slobodu prejavu, vierovyznania či cestovania. No NSR neporazila NDR len v oblasti slobody. Životná úroveň bežného človeka v Západnom Nemecku bola viditeľne vyššia než v tom východnom. Má sa dnes na Slovensku bežný človek aj po ekonomickej stránke lepšie, než sa mal bežný človek v socializme v roku 1988? Na túto otázku by mnohí ľudia na Zemplíne povedali nie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite