Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Katarína Zagorski: Chlapa udvihnem jednou rukou

.elena Akácsová .lifestyle .cnosti a neresti

Nezávislú tanečnicu a choreografku Katarínu Zagorski zažijeme na Medzinárodnom festivale súčasného tanca Bratislava v pohybe v dvoch polohách. Ako interpretku v predstavení Bohovanie aj ako autorku projektu Kilometrový tanec.

Katarína Zagorski: Chlapa udvihnem jednou rukou BORIS NÉMETH

vždy som bola na voľnej nohe. 

Ale teraz som poverená riadením Súkromnej základnej umeleckej školy Talentina, takže skĺbiť riadenie chodu celej školy s učením aj so všetkými tanečnými aktivitami je veľká výzva. A ešte aj s rodinou, samozrejme. Ale robím to všetko rada. Mám rada rozmanitosť, aj som na to dosť hrdá, že mám taký široký záber. Vekový, robila som s mladými od päťročných po vysokoškolákov a zrelých profesionálov, aj žánrový, nielen súčasný tanec, ale aj s baletom, s írskymi tanečníkmi, s hiphoperkami. Ako by som to zaškatuľkovala, čo tancujem? Je to taký príborník s veľa škatuľkami. 

vyštudovala som prácu s deťmi v tanci. 

Vždy som ju robila, aj keď som pôsobila v Írsku. Neskúmam, či si deti tanec vybrali, alebo ich dotlačili rodičia, ide o ten moment na hodine. Keď sa mi dieťa podarí zaujať, môže mu to zmeniť život. A to je jedno, či z neho bude tanečník alebo nebude. Neučím techniku, klasickú prípravu, nedrilujem dopnuté priehlavky, mám svoje cvičenia, ktoré celý život overujem. Dávam deťom priestor, aby niečo aj samy vytvorili, nielen aby po mne opakovali. Takže sa naučia prejaviť, vyjadriť sa, niečo si vyskúšajú, niečo svoje. 

kilometrový tanec bude na festivale Bratislava v pohybe už druhýkrát. 

Som autorka konceptu, nie choreografka, ide o improvizáciu tanečníkov v uliciach Starého Mesta v dĺžke jeden kilometer, musia si sami nastaviť, čo kde budú robiť, aby to vydržali. Ja musím vydržať organizačné a umelecké zabezpečenie všetkých účinkujúcich, musím dohliadnuť na to, aby to prebehlo tak, ako som si to vymyslela. 

môj voľnočasový koníček je vlastne moja umelecká tvorba. 

Nedá sa to vydrilovať, že sedím a rozmýšľam nad projektom a príde veľká myšlienka. Niekedy príde len tak, pospájajú sa rôzne maličkosti, čo som čítala, zažila. Nápady často prichádzajú v najnevhodnejšej chvíli,  keď mám najviac roboty, ponáhľam sa zo stretnutia do školy, padla mi taška, všetko sa rozsypalo... 

s tancom som začala, lebo som bola krivá. 

Je pravda, že som vždy u babičky poskakovala, keď bola dychovka v telke a strýc Karel zdola búchal, aby som nedupala, ale naši ma fakt dali na tanečnú, aby som chodila viacej vystretá. Či chodím? Áno, ale nie ako baletka, ani špičky nemám vytočené. 

nemyslím si, že som na tanec stará. 

Čo potom taký Milan Sládek? Mal osemdesiat a ako nabehol na javisko, to mi padla sánka! Bol v absolútnej kondícii. Za týždeň mal neviemkoľko dvojhodinových predstavení, a po jednom z nich ešte dve hodiny so mnou sedel a rozprával. Dal si pivo a až potom povedal, že aj by som už išiel. 

cvičím Piatich tibeťanov. 

Keď som pred 21 rokmi začala, mala som veľké problémy s krížami.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite