Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ženy Prešova

.apolónia Sejková .lifestyle .hlas východu

Prečo ostať žiť v meste, ktorému mestské atribúty ešte stále alebo už zase chýbajú? Kedysi tu žili ženy, ktoré chodili po uliciach nášho malomesta, hrdo označovaného za tretie najväčšie na Slovensku. Mali svoje sny, predstavy, nápady, a tie aj realizovali.

prešov ako historicky multinárodné mesto bolo otvorené mnohým novým vetrom v kultúre, umení, nových trendoch. Ženské spolky – čítajúce, učiace sa jazyky a tvorivé – neboli výnimkou. Z tvorivého a inšpiratívneho podhubia tu vzišli v 20. storočí neprehliadnuteľné ženské osobnosti. S tým sa spája otázka: Odísť a robiť kariéru vo veľkom svete, napĺňať ambície primerané vzdelaniu a odhodlanie presadiť sa, alebo naopak, ostať? To rozhodnutie je ťažké. Niektoré odišli, niektoré ostali.

Čo ostáva nám, ženám a dievčatám, ktoré sme ostali v meste s obmedzenými príležitosťami? Tou tradičnejšou možnosťou je oddať sa rodinnému ostrovu pozitívnej deviácie, žiť svoj život bez ohľadu na vývoj politickej, spoločenskej či kultúrnej situácie, tešiť sa z čistejšieho vzduchu alebo pomalšieho tempa života. No ani to už až tak neplatí, lebo následky štýlu života západnej civilizácie už dorazili aj do tohto idylického mestečka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite