Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Somáriky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Šťavnaté mleté či natrhané mäso zavinuté spolu s ďalšími fantastickými ingredienciami v jemnej pšeničnej placke. Človek do tej zmesi štiav a vôní zahryzne, chvíľu nič, no potom sa to začne. Karneval dunivých bubnov na jazyku, v ušiach zaerdžia mariachi (mariači). Burrito.

Somáriky JACEK NOWAK/ALAMY/PROFIMEDIA V žiadnom pravom mexickom burrite nesmú chýbať poriadne štipľavé čili papričky.

popri všakovakých hranolčekoch, hamburgeroch, párkoch v rožku, ktoré v sebe kombinujú to najchutnejšie a najnávykovejšie, aby rýchlo zasýtili, príliš nepokvackali a zanechali príjemný pocit na jazyku, burrito je hádam najstarším, no len nedávno znovuobjaveným pouličným jedlom. Vraj už pôvodní obyvatelia Strednej Ameriky konzumovali v kukuričných plackách zabalenú zmes mletého mäsa, papričiek, paradajok, tekvice a fazúľ. Niektorí puristi však nad tým pohoršene krútia hlavou – nejde predsa o burrito, ale o prapredka tacos. Pri burrite sa používajú placky pšeničné, nie kukuričné. Ich oponenti však tvrdia, že v tomto prípade sa skôr ráta špeciálne zavinovanie náplne, a to sa používalo v idylických časoch bez Európanov tiež. Zmes duseného mletého mäsa s čili papričkami spolu s praženými či varenými fazuľkami sa zabalia do placky tak, aby sa náplň za žiadnych okolností nedostala von. Oba konce tučnej cigary sú krásne uzavreté, s burritom sa dá bezpečne cestovať, akoby to bola mexická verzia našich obložených chlebov na cesty – ibaže šťavnatejšia, pikantnejšia a chutnejšia. Od tejto praktickej stránky burrita odvodzujú jeho vznik ďalší historici stravovania, ktorí tvrdia, že burrito začali prví jesť na konci 19. storočia mexickí kovboji vaqueros, ktorí bez svojho tacos nedokázali žiť a ako na potvoru sa im vždy po kabelách a sedadlách rozfrckali na franforce. Tak sa vykašľali na kukuričnú tortillu, nakázali mamke, aby im to fantastické mäso na zelených či červených čili papričkách s fazuľami balila do pšeničnej placky a zarolovala ju tak, že z toho pokladu nestratia ani kvapku či zrnko. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite