Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tam, kde majú anjeli krídla netopierov

.anton Vydra .lifestyle .dovolenka

Niekedy býva nebo celkom dolu. Je temné, zablatené a podzemné. Napríklad v takej Krásnohorskej jaskyni, jednej z najkrajších, aké som na Slovensku videl. A vlastne ani nejde o to, či je najkrajšia, ale že je iná.

Tam, kde majú anjeli krídla netopierov JAROSLAV STANKOVIC V Krásnohorskej jaskyni treba prechádzat ponad vodu aj po lanách.

v pekelných letných horúčavách je jaskynná turistika ako osviežujúca oáza. Žiaľ, veľakrát to dopadne tak, že návštevník vystojí dlhý rad pri kúpe lístka, zaradí sa do skupiny, ktorej o jaskyni čosi porozpráva mladý sprievodca. Hovorí rýchlo a opakuje dookola naučené frázy a prirovnania jaskynnej výzdoby k ježkom, žraločím zubom, trpaslíkom či zakliatym princeznám... Takéto neosobné a už aj detinské sprevádzanie sme naposledy zažili aj v inak nádhernej Ochtinskej aragonitovej jaskyni. Našťastie má Gemer jaskýň omnoho viac a jedna z nich je zvlášť zaujímavá. Nachádza sa na severe Silickej planiny neďaleko Rožňavy. Krásnohorskú jaskyňu objavili v roku 1964 a sprístupnili až o štyridsať rokov neskôr.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite