Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pôrodnica v Snine či v Humennom?

.michal Čop .lifestyle .hlas východu

Nedávno Slovenskom opäť prebehla správa o rušení pôrodníc, ktoré majú málo pôrodov. V trojke nemocníc, o ktorých sa hovorilo najviac, figuruje aj naša, sninská nemocnica.

argumentom ministerstva zdravotníctva na rušenie týchto zariadení je, že personál pôrodníc, v ktorých sa vykonáva menej ako päťsto pôrodov ročne, nemôže mať dostatočné skúsenosti. S tým sú spojené viaceré riziká pre rodičky i novorodencov. Treba priznať, že na prvý pohľad sa môže naozaj zdať, že tento argument má niečo do seba.

Keď príde na pôrody, v Snine máme jedno verejné tajomstvo. Základná skúsenosť, ktorú u nás ostatné mamičky odovzdávajú prvorodičkám, je, že treba čo najdlhšie ostať doma a do nemocnice ísť až vtedy, keď to bude skutočne nevyhnutné. A to preto, aby lekári matku zbytočne netrápili a, aby ju ešte nebodaj neposlali na sekciu, teda na cisársky rez.

Naša osobná skúsenosť je rovnaká. Najvýraznejšie sa to ukázalo pri druhom pôrode, pri ktorom manželka musela podstúpiť sekciu, lebo dieťa nebolo otočené hlavičkou, ale panvovým koncom. Pri takýchto prípadoch lekári v Snine prirodzený pôrod jednoducho nerobia. Dôvodom je, že sa toho boja, keďže s tým nemajú skúsenosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite